Željeli smo sami platiti proširenje toaleta u školi, no ravnatelj je odbio

Nadica Bjelčić i sin Denis

Denis ne može mrdati i treskati nogama kad usred školskog sata mora na WC. Nepokretan je. I ruke jedva može pomicati, govori sporije, a i vid mu je slab. No, mora trpjeti dok ne dođe doma jer zahod u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji nije prilagođen za osobe s invaliditetom, piše Jutarnji.hr.

Slučaj je to koji je prije nekoliko dana pokrenuo lavinu reakcija nakon što su iz Saveza za rijetke bolesti odlučili javno objaviti odgovor ravnatelja Marijana Franjčića koji je, ukratko rečeno, odbio dati podršku ovom teško bolesnom učeniku prvog razreda gimnazije.

Denisova majka Nadica Bjelčić, inače članica Udruge roditelja OKO, zamolila je početkom siječnja Savez za rijetke bolesti da školi pošalju pismo podrške za proširenje školskog toaleta zbog potreba bolesnog dječaka. To su i učinili, uz objašnjenje da je zbog njegovih višestrukih zdravstvenih problema vrlo važno nesmetano korištenje sanitarnog čvora.

No, odgovor iz škole ih je šokirao.

“Roditelji su svojevoljno i slobodno, suprotno stručnim preporukama, izabrali našu privatnu školu. Vaša Udruga nije prosvjetna institucija nadređena Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, samim time niti u poziciji da može zahtijevati od nas oficijelna izvješća o našem stručno-pedagoškom poslovanju, a još manje prijetiti nam nekim reakcijama (na što i kome?), osim ako time želite indirektno prisvojiti upravljanje tuđom privatnom imovinom i ustanovom”, stoji između ostaloga u odgovoru ravnatelja Franjčića, koji je ujedno i svećenik.

– Doista nas je ovo sve iznenadilo. To nije primjeren način komuniciranja. Zato smo odlučili javno pokazati odgovor – istaknula je Tihana Kreso iz Saveza za rijetke bolesti.

Denisova majka Nadica Bjelčić ni sama, kaže, ne zna što više napraviti.

– Mi smo pokušali na kulturan način nešto dogovoriti i očito nije uspjelo. Mislim da ne tražimo previše. Mome sinu je uskraćena osnovna ljudska potreba i samo bismo htjeli da se malo prošire vrata školskog zahoda kako bi Denis uopće mogao ući i obaviti nuždu. To su radovi od samo 10-ak tisuća kuna koje bi mi osigurali uz pomoć donacija i iz vlastitih sredstava – kaže majka Nadica.

Dodala je kako imaju i preporuke stručnjaka koji su se složili da Denis može upisati tu gimnaziju jer je inteligentan i uz asistenta može pratiti redovnu nastavu. Ravnatelj Franjčić, pak, kaže da na manipulacije neće odgovarati.

– Nadbiskupska klasična gimnazija službeno će se očitovati kada budemo smatrali da to trebamo učiniti – kratko nam je poručio ravnatelj Marijan Franjčić.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak smatra da se ovdje radi o propuštanju razumne prilagodbe u korištenju javnih usluga, a takav propust spada u oblik diskriminatornog postupanja, tim više što obavezu prilagodbe definira i UN Konvencija.

– U ovom slučaju ugrožena je osnovna potreba učenika na očuvanje zdravlja, a traženo očitovanje škole još nismo dobili – istaknula je pravobraniteljica Slonjšak.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

One thought on “Željeli smo sami platiti proširenje toaleta u školi, no ravnatelj je odbio

  • Šokirana sam ponašanjem ravnatelja Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu, još više me kao vjernice sablaznilo to što se radi o svećeniku.
    Ja se kao vjernica sramim bahatosti i neljudskosti ovog ravnatelja koji apsolutno odbija pomoći invalidnom dječaku. I to u godini milosrđa!!
    Poziv Svetog Oca Pape na milosrđe i ljubav očito za ovoga ravnatelja-svećenika ne vrijedi .
    Marija Jovović (Cindori)

Comments are closed.