Foto: Screenshot (Youtube)

VIDEO: Ledeni prst zamrzava sve što dotakne

Snimke ledenog prsta smrti koji se iz leda polako spušta u ocean – poznat kao ledeni stalaktit ili ledenica smrti – proširile su se društvenim mrežama. Iako izgleda impresivno, poput nečega iz filma znanstvene fantastike, on zamrzava sve što dotakne i iza sebe ostavlja ledena mrtva trupla.

Taj se fenomen može pronaći na Antarktici, a nastaje kada se tijekom zamrzavanja vode u ocean istisne sol, zbog čega se stvara vrlo hladna i slana voda koja je teža od normalne morske vode i zbog toga tone.

Jednom kada dotakne morsko dno, širi se i stvara veliki ledeni pokrivač koji brzo može do smrti zamrznuti morske zvijezde, ježeve i druge slične životinje koje se sporo kreću dnom. Može imati promjer do 25 centimetara i rasti do nekoliko metara dnevno, stoji u objašnjenju Guardiana.

Radi se o kompleksnom procesu koji je prvi put zabilježen ’60-ih godina prošlog stoljeća, prvi ga je snimio BBC, a još uvijek nije u potpunosti objašnjen, piše Dnevnik.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.