Foto: Međimurska županija

Festival čipke u Svetoj Mariji

Međimurska županija pokrovitelj je novog Festivala čipke u Svetoj Mariji, održanog  u još raskošnijem izdanju od prošlogodišnjeg kojim je ova manifestacija uvedena u međimurski ‘baštinski kalendar’. Festival čipke u Svetoj Mariji organizirale su vrijedne članice udruge Svetomarska čipka koje dugi niz godina čuvaju od zaborava ovo blago svoga kraja, prenoseći novim naraštajima vještinu izrade čipke na batiće.

 

 

U općini Sveta Marija mnogo drže do svetomarske čipke kao nasljeđa predaka koje je 2009. godine proglašeno i nematerijalnim kulturnim dobrom. „Zahvaljujem svim čipkaricama koje čuvaju i održavaju tradiciju izrade čipke, svima nam je zajednička želja da Svetomarska čipka postane poznata ne samo na nacionalnoj već i na međunarodnoj razini,“ rekla je načelnica Općine Đurđica Slamek.

Prošlogodišnje ime priredbe Festival svetomarske čipke ove je godine promijenjeno u Festival čipke u čast gošćama iz Lepoglave koje su predstavile čipku svojega kraja, također vrijednu i jedinstvenu,va svoje vrijedne lepoglavske čipkarice podržao je i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako je Svetomarska čipka zaštićeno nematerijalno kulturno dobro od 2009. godine „Trebamo čuvati i promovirati našu bogatu kulturnu baštinu i tradiciju međimurskog kraja“ rekao je župan te naglasio kako je vještinu izrade svetomarske čipke iz zaborava otrgnula pokojna Nada Mance, prosvjetna djelatnica i negdašnja ravnateljica Osnovne škole u Svetoj Mariji, a kojoj je za predan rad Međimurska županija dodijelila najviše priznanje – Nagradu Zrinski za životno djelo.

U domu kulture u Svetoj Mariji priredbu je glazbenim točkama uljepšala Tena Panić, a predavanje o nazivima čipke održala je prof. dr. sc. Anđela Frančić, nakon čega su posjetitelji uživali u prezentaciji vještine izrade dragocjenih ukrasa.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.