Potpuna propast mjenjačnica

Neizvjesnost, zatvaranje poslovnica, čekanje i prelazak na kriptovalute umjesto eura dio je planova i razmišljanja domaćih vlasnika mjenjačnica, piše u utorak Jutarnji list.

U ponedjeljak ujutro, na prvi dan kada su mjenjačnice otvorile vrata, unatoč tome što više ne smiju pretvarati kune u eure, a što čini 85 posto njihova poslovanja, Jutarnji doznaje da je većina domaćih mjenjačnica ostala gotovo potpuno bez posla i da su njihove poslovnice sad uglavnom prazne.
 

 
‘Nemamo ideju što će biti dalje’
Anita Filipović, zaposlenica Mjenjačnice Božo, otvorene prije 25 godina na Vukovarskoj, rekla je da su to jutro zatvorili svoju drugu poslovnici u Ilici 65. “Nemamo nikakvu ideju što će biti dalje. Kolege iz Slovenije kažu da je kod njih, nakon uvođenja eura, ostalo tek pet posto svih mjenjačnica, uglavnom u centru grada”, govori.

Većina vlasnika mjenjačnica s kojima je list razgovarao kaže da bi u Hrvatskoj moglo i dalje poslovati između pet i deset posto poslovnica.

86 posto posla odnosi se na euro
Prema podacima HNB-a, u Hrvatskoj je 1147 ovlaštenih mjenjača, kojima je središnja banka izdala odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova, a zajedno imaju oko 3500 poslovnica i zapošljavaju više od 10.000 ljudi.

Među njima oko 900 mjenjača aktivno pruža uslugu mijenjanja strane gotovine, a u prosjeku 86 posto poslovanja odnosi se na promet s eurom, oko 6 posto s američkim dolarom i oko 5 posto sa švicarskim frankom.

Prebacivanje poslovanja na kriptovalute
Promjena iz kune u euro čini oko 80 posto prometa i Mjenjačnice Božo. Ostalih 20 posto prometa jest promjena dolara, franka i funte, a onda krune i zlote.

“To vjerojatno neće biti dovoljno za normalno poslovanje, ali neke mjenjačnice, koliko čujem, već razmišljaju o tome da prebace poslovanje na kriptovalute”, govori.

Dvije poslovnice iz lanca već zatvorili
Vlasnik jednog većeg domaćeg lanca mjenjačnica, s 11 poslovnica, koji je zamolio za anonimnost, procjenjuje da će ostati možda deset posto mjenjačnica u Hrvatskoj, dakle njih više od tisuću zatvorit će svoja vrata, a to bi moglo značiti i da će tisuće šalterskih zaposlenika dobiti otkaz.

“Prometi su svima jako pali, mi smo obično u ovo vrijeme imali oko stotinu transakcija do podneva, a danas, eto, samo tri”, objašnjava.

Kaže da su dvije svoje poslovnice u ponedjeljak ujutro već zatvorili. Nada se da će preživjeti njihove poslovnice u Dalmaciji i u zračnim lukama.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.