Foto: Međimurska županija

Osnovne škole Međimurske županije spremno dočekale drugo polugodište – za sve učenike osiguran topli obrok

Međimurska županija ponovo se istaknula kao najorganiziranija u Hrvatskoj: novo polugodište obilježilo je uvođenje besplatnog obroka za sve osnovnoškolce na teret državnog proračuna pa su diljem naše zemlje nastali organizacijski problemi. No, ne i u Međimurju: sve naše osnovne škole imaju prostorne uvjete za pripremu toplih obroka za sve učenike sukladno propisanom državnom pedagoškom standardu.
 

 
Međimurska županija osnivač je 25 osnovnih škola i sve imaju adekvatne uvjete za pripremu hrane, opremljene su školske kuhinje, što znači da je dnevni obrok osiguran za 7.090 učenika! Sve osnovne škole u Međimurskoj županiji imaju zaposlene kuharice ili kuhare, a za potrebe dodatnog zapošljavanja tog kadra u nekim ustanovama zatražena je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja. I dalje će se voditi posebna briga o djeci čije zdravstveno stanje zahtijeva prilagođenu prehranu.

Nakon što je osigurano financiranje troškova prehrane u iznosu od 10 kuna odnosno 1,33 eura po djetetu što je dovoljno za pripremu toplih obroka u osnovnim školama Međimurske županije, svi učenici imaju osiguran besplatni topli obrok, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah dodavši da sve škole kojima je osnivač Međimurska županija imaju opremljene kuhinje, potrebno osoblje, a škole u pripremi hrane surađuju s domaćim OPG-ovima i proizvođačima.

„Međimurska županija kontinuirano ulaže u stvaranje boljih uvjeta u obrazovanju. Time su stvoreni preduvjeti da se u našim školama mogu pripremati zdravi i kvalitetni obroci. Održali smo sastanak sa svim ravnateljima osnovnih škola kojima je osnivač Županija, a ravnatelji su potvrdili da su spremno dočekali drugo polugodište te da nema problema s pripremom obroka za učenike.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Među nedavnim ulaganjima u svoje osnovnoškolske ustanove, podsjetio je župan Posavec, Međimurska županija je prošle godine kuhinju OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici opremila suvremenom konvencijskom pećnicom, obnovljeni su objekti područnih školskih objekata u Gornjem Hrašćanu i Donjem Vidovcu, okončana je prva faza izgradnje školske sportske dvorane OŠ Sveta Marija, uređeno autobusno ugibalište kod Osnovne škole Selnica, uređena je atletska staza kod Osnovne škole Belica i prilazna cesta prema Osnovnoj školi Strahoninec. Pri kraju su radovi na sanaciji stolarije u školskoj sportskoj dvorani OŠ Štrigova te njezinim područnim odjelima u Prekopi i Železnoj Gori, u Osnovnoj školi Goričan upravo se završava opremanje kuhinje, a u završnici su i dodatni radovi u Peklenici na sportskom školskom igralištu. U Belici se uređuje ulaz u školu, a u Osnovnoj školi Domašinec obnovljeni su kotlovnica i elektroinstalacije. Slijedi obnova područnih školskih odjela u Gardinovcu i Gornjem Kraljevcu.

Međimurska županija ubrzano priprema projektnu dokumentaciju za izgradnju i dogradnju osnovnih škola i školskih sportskih dvorana te spremno čeka natječaje iz EU fondova s ciljem stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu u svim međimurskim školama.

Župan Posavec donio je i Odluku o umanjenju cijena najma školskih sportskih dvorana s namjerom da dvorane što više koriste udruge i građani, da se otvore prema zajednici te da se u njima održava što više manifestacija.

„Odluka će vrijediti od 15. siječnja, a podrazumijeva umanjenje cijena za korisnike sportskih udruga i sportsku rekreaciju za 50% od dosadašnje cijene. Također, općine će moći koristiti dvoranu bez naknade za manifestacije koje su od posebnog interesa za samu općinu.“, pojasnio je župan Posavec te dodao da još slijedi potpisivanje Ugovora o prijevozu učenika osnovnih škola na način da je temeljem postupka javne nabave odabran prijevoznik te će svi učenici imati osiguran prijevoz do svojih škola. Nastavlja se i dalje potpuno financirati prijevoz autobusom i vlakom za učenike srednjih škola.

IZVOR: Međimurska županija
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.