FOTO: Ni Zagorje malo

Domišljatost trgovaca u zavaravanju kupaca

U prodavaonicama Trgocentra Zabok na policama imaju u ponudi je osvanuo šećer isključivo u pakiranju od pola kilograma. Cijena za takvo pakiranje šećera iznosi 0,83 eura/6,25 kuna.

Više od tri mjeseca Trgocentar je u svojoj ponudi imao kilogram šećera za 12,50 kuna/1,66 eura umjesto dopuštenih 7,99 kuna/1,06 eura po kilogramu. No, bili su domišljati. Šećer su prepakirali u ambalažu od 500 grama i prodavali ga za 6,25 kuna/0,83 eura, piše Ni Zagorje malo.

Domišljatost

Pakiranje od 500 grama u prodaju su stavili nakon što je Vlada u rujnu prošle godine ograničila cijenu na 7,99 kuna za kilogram, a o čemu su posvjedočili prodavači i kupci. U nekim je prodavaonicama šećera nestalo s polica, ali u Trgocentru su se dosjetili i police napunili s pakiranjima od 500 grama koje prodaju za 6,25 kuna, što je bilo tek za 1,74 kune manje nego što je smio koštati kilogram.

Bijeli kristal šećer, koji dolazi iz Češke, za Trgocentar pakira tvrtka Šafram koja u svojoj ponudi ni nema bijeli kristal šećer već samo šećer u prahu i vanilin šećer. Stalni kupci ljuti su na ovu, kako su je nazvali, politiku podvale.

– Kad jedno vrijeme nije bilo šećera, u Trgocentru ga je bilo. Ali onda šok, donijela sam doma pola kilograma, a platila kao da je pakiranje od kilograma. Kad sam kupovala, uopće nisam primijetila da je pakiranje upola manje. To stvarno nije korektno – požalila se jedna mušterija.

Domišljatost trgovaca u zavaravanju kupaca
FOTO: Ni Zagorje malo

Cijena za pola kilograma nije regulirana!?

Nakon što je kunu zamijenio euro u Trgocentru nisu povisili cijenu šećera, ostala je na razini od lani, 6,25 kuna odnosno 0,83 eura. Ali za isto pakiranje, ono od pola kilograma. U neslužbenom razgovoru s inspektorima, koji su kontrolirali zaštićene cijene nekih proizvoda, rečeno nam je kako su s cijenom šećera u Trgocentru upoznati, ali su nemoćni jer je Vlada lani u svojoj Odluci o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda regulirala samo da ‘bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 7,99 kuna (1,06 eura) po kilogramu’. Odlukom, kažu nam, nisu regulirali cijenu za pola kilograma (?!).

– Ovdje se radi samo o nepoštenoj trgovačkoj praksi – neslužbeno je pojasnila državna inspektorica za Ni Zagorje malo.

Sada je, doduše, izmijenjena Vladina odluka i šećer je poskupio. Najviša dopuštena cijena za kilogram je 1,33 eura umjesto dosadašnjih 1,06. U Trgocentru do 16. siječnja, kada smo kupili pakiranje od pola kilograma, nisu mijenjali cijenu. Ona je i dalje na taj dan bila 0,83 eura/6,25 kuna. Poslali smo im upit, ali nam na njega još nisu odgovorili. Između ostalog, pitali smo ih nije li ovakvo izigravanje kupaca zapravo ogledni primjerak nepoštene trgovačke prakse.

Domišljatost trgovaca u zavaravanju kupaca
FOTO: Ni Zagorje malo

‘Pitajte Ministarstvo gospodarstva’

Stigao je i odgovor Državnog inspektorata. Nisu konkretno odgovorili krši li Trgocentar Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda već su upite preusmjerili u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

– Sukladno tumačenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koji je stručni nositelj izrade predmetne Odluke, bijeli kristalni šećer po kilogramu podrazumijeva bijeli kristali sipki šećer u pakiranja od jednog do pet kilograma, bez ikakvih dodataka aroma. Cijena je određena po kilogramu te se za pakiranja od jednog do pet kilograma preračunava količina puta cijena određena Odlukom – službeni je odgovor Državnog inspektorata u kojem su nas uputili da se za konkretan slučaj i daljnje tumačenje odredbi Odluke obratimo Ministarstvu gospodarstva.

I nakon što je Vlada novom Odredbom povisila najvišu dopuštenu cijenu šećera na 1,33 eura za kilogram, on je u Trgocentru i dalje skuplji jer ćete za dva pakiranja od po pola kilograma platiti 1,66 eura. Ako u međuvremenu, dok Sjeverni.info nije pisao ovaj tekst,, nisu povisili cijenu za malo pakiranje.

Domišljatost trgovaca u zavaravanju kupaca
FOTO: Ni Zagorje malo

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.