Javna ustanova REDEA proslavila 18. rođendan uz poruku Podržimo lokalne inovatore hrane

Javna ustanova REDEA proslavila 18. rođendan uz poruku Podržimo lokalne inovatore hraneJavna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA 9. prosinca 2022., na svoju 18. godišnjicu, nastavila je tradiciju održavanja Poljoprivredne konferencije – Upravljanje znanjem u poljoprivredi. Ovog puta, tema 6. Poljoprivredne konferencije bila je Hrana kakvu želimo.

Godišnjoj konferenciji prisustvovao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, g. Tugomir Majdak, koji je naglasio da Ministarstvo podržava ovakve edukativne konferencije kojima postavljamo temelje za buduće djelovanje. „Pripremamo se za novu  EU ‚omotnicu‘ od 3,8 milijardi eura za cjelokupni ruralni razvoj Republike Hrvatske u čemu država sudjeluje s 20 posto. Održiva poljoprivredna proizvodnja zdravstveno ispravne i sigurne hrane temeljena na lokalnim specifičnostima smjer je koji trebamo graditi i podržavati.“

Župan Međimurske županije, g. Matija Posavec, istaknuo je: „Poljoprivredna konferencija REDEA-e prije svega ističe važne teme poput hrane kakvu želimo, energije kakvoj težimo koje su u našem slučaju uokvirene održivošću turizma, odnosno zaokruženom zelenom agendom za što je Međimurje proglašeno najboljom regijom u Hrvatskoj“.

S obzirom na to da se nalazimo u prvom dijelu financijske perspektive 2021. – 2027., ravnateljica Javne ustanove REDEA, Sandra Polanec Marinović, prisutnima je predstavila ciljeve Europe do 2030. godine, Nacionalnu razvojnu strategiju te mogućnosti financiranja u narednom razdoblju kroz različite europske programe. Poseban naglasak bio je na Planu razvoja Međimurske županije za razdoblje do 2027. godine te strateškim projektima Međimurske županije.

Budući da je kraj godine, ravnateljica je rezimirala i godišnje rezultate – 34 pripremljene projektne prijave, 20 projekata u provedbi, izrađenih 5 strateških dokumenata te pripremljeno 7 strateških projekata.

Šesta Poljoprivredna konferencija naziva Hrana kakvu želimo poticaj je svima kako bi promislili o jednom od najvažnijih čimbenika za očuvanje zdravlja – hrani. Kroz konferenciju razmjenjivala su se razmišljanja stručnjaka u vezi globalne nesigurnosti u području opskrbe hranom uz prikaz primjera dobre prakse. Uz pregršt novih informacija iz područja poljoprivrede jasno je da se nalazimo na pragu promjena, čije će ostvarenje podupirati i financijska sredstva EU predviđena za ovo financijsko razdoblje.

Zaključak aktualne panel rasprave Pomicanje granica o važnosti kružne ekonomije završio je pitanjem: „Jesmo li uspjeli povezati sve dionike u lancu proizvodnje, prerade i distribucije na pravi način kako bi osigurali dostupnost hrane kakvu želimo?“.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.