PU Međimurska: Od danas obvezna vožnja s upaljenim svjetlima i info o regulaciji prometa danas

Dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima obvezna su danju u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka

Odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/2019., 85/2022. i 114/2022.), datumski je određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka.

Također, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna (30,00 eura od 1. siječnja 2023.).
 

 
Pored navedenog, sukladno odredbama članka 101. citiranog Zakona, vozači bicikala te osobnih prijevoznih sredstava (nova kategorija sudionika u cestovnom prometu, npr. električni romobili i dr.) od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna (60,00 eura od 1. siječnja 2023.).

Stoga, vozače motornih vozila, PU Međimurska poziva na oprez, uvijek i svugdje te na poštivanje prometnih propisa i pravila, posebice na korištenje svjetala u cestovnom prometu.

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih na području cijele države, pa tako i na području Međimurske županije očekuje se povećani promet vozila, dok će veliki broj građana u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja na umrle, obilaziti lokalna groblja.

U spomenutom razdoblju očekuje se pojačan promet na svim prometnicama, osobito na auto-cesti, državnim cestama, kao i na prilaznim cestama prema grobljima te na graničnim prijelazima s Republikom Slovenijom i Mađarskom.
           
Pošto se veliki broj stanovnika naše Županije nalazi na privremenom radu u inozemstvu, očekuje se njihov povećani povratak u zemlju, a potom i povratak u inozemstvo. Posebno pojačani promet očekuje se na međunarodnim graničnim prijelazima Goričan, Trnovec i Mursko Središće, kao i na putnim pravcima koji granične prijelaze povezuju s mjestima unutar Županije i ostalim dijelovima Republike Hrvatske (Goričan-Čakovec-Varaždin; Mursko Središće-Čakovec i Trnovec-Čakovec).

Također, tijekom obilježavanja blagdana Svih svetih na području Međimurske županije očekuje se povećan promet vozila na svim prometnicama te povećanje putnika u svim prijevoznim sredstvima. Posebno pojačani promet očekuje se na prilazima gradovima Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću. U gradu Čakovcu prometna gužva se očekuje oko centra i gradske tržnice, u Mihovljanskoj ulici i blizini gradskog groblja. Također, očekuje se pojačani promet na državnim i županijskim cestama u mjestima gdje se državna ili županijska cesta proteže uz groblje (Nedelišće, Mala Subotica, Lopatinec, Sveti Martin na Muri, Dekanovec, Domašinec, Sveta Marija, Draškovec i Vratišinec). Promet će se kod većih groblja regulirati fizičkim upravljanjem policijskih službenika i prometnih redara.

PU Međimurska poziva sve sudionike u cestovnom prometu na poštivanje prometnih propisa i pravila te na strpljenje i međusobnu toleranciju, kako bi se izbjegle nepotrebne prometne gužve.

Također, skreću pozornost građanima da prilikom posjete grobljima vode računa o sigurnosti svojih osobnih vozila i stvari koje u njima ostavljaju, kako ne bi postali žrtvama kaznenih djela provala i krađa.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.