Čakovec i Varaždin među top 10 gradova prema ukupnim prihodima poduzetnika

Regionalni donosi popis koje su tvrtke najviše pridonijele tome

U povodu Svjetskog dana gradova, 31. listopa, Fina je analizirala rezultate poslovanja poduzetnika 10 najvećih gradova prema kriteriju ukupnih prihoda u 2021. godini.
 

 
Među 10 najvećih gradova prema kriteriju ukupnih prihoda, u rezultatima svih poduzetnika Hrvatske lani poduzetnici su u sljedećim gradovima: Zagreb, Split, Vukovar, Rijeka, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zadar i Čakovec.

Po ukupnim prihodima poduzetnika Varaždin je šesti u državi, a oni su lani iznosili 16,2 milijarde kuna, Po dobiti su varaždinski poduzetnici osmi u našoj zemlji, a 2021. ukupna dobit svih poduzetnika je iznosila 819 milijuna kuna.

Čakovec se po prihodima poduzetnika nalazi na 10. mjestu, te su oni za lani iznosili 8,6 milijardi kuna. Čakovčanci su po dobiti 17., a ona je bila lani za sve tvrtke 500 milijuna kuna.

Dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela INA d.d., na razini Splita TOMMY d.o.o., Vukovara PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o., Rijeke PLODINE d.d., Osijeka ŽITO d.o.o., Varaždina VINDIJA d.d., Velike Gorice LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d., Svete Nedelje MEDICAL INTERTRADE d.o.o., Zadra CROMARIS d.d. i Čakovca MESNA INDUSTRIJA VAJDA d.d.

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na 10 najvećih gradova koji u ukupnom poduzetništvu RH u 2021. godini, imaju udio od 52 % u broju poduzetnika, 55,9 % u broju zaposlenih, 66,5 % u ukupnim prihodima, 66,5 % u dobiti razdoblja, 63,4 % u gubitku razdoblja te 67,7 % u neto dobiti.

– Razlog tome je veliki udio poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu koji su, očekivano, ostvarili najveće ukupne prihode u iznosu od 433,2 milijarde kuna (udio od 73,6% u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova). Iza Zagreba, prema iskazanim ukupnim prihodima, su gradovi Split (27,3 milijarde kuna ukupnih prihoda ili 4,6% udjela u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova) i Vukovar (24,5 milijardi kuna ukupnih prihoda ili 4,2% udjela u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova) – objašnjavaju iz FINA-e.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.