Austrija ipak protiv ulaska Hrvatske u Schengen?

Hrvatska bi od 1. siječnja trebala postati punopravna članica schengenskog prostora. Za to je dobila zeleno svijetlo od EU parlamenta i Europske komisije, no potrebna je još jednoglasna odluka zemalja članica EU kako bi ulazak bio služben.

 
 

Vlasti u Bruxellesu pozvale su države EU-a da Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj omoguće puno sudjelovanje u schengenskom prostoru. Glasovanje bi se trebalo održati u Bruxellesu 8. prosinca i potrebna je jednoglasna odluka.

Sada, međutim, otpor ovom koraku raste. Austrija je također jedan od protivnika proširenja, kako je za KURIER jasno rekao ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP).

“Nije vrijeme za glasovanje o produženju sada ako sustav vanjskih granica ne funkcionira.”

Okidač otpora je bujica izbjeglica koja se preko Balkana slijeva u srednju Europu. U Austriji je ove godine već uhićeno više od 90.000 migranata, od kojih 75.000 nije bilo registrirano ni u jednoj drugoj zemlji EU-a, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova. 

“Širenje pokvarenog sustava ne može funkcionirati. Situacija u Europi kristalno jasno pokazuje da zaštita vanjskih granica nije uspjela.”

Europska komisija pozdravila ulazak Hrvatske u Schengen

“Ovog se tjedna Europska komisija izjasnila za proširenje schengenskog područja bez kontrole na Bugarsku, Hrvatsku i Rumunjsku. Krajnje je vrijeme da im poželimo dobrodošlicu”, izjavila je povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson u srijedu u Bruxellesu.

Proširenje će stoga biti vruća tema na posebnom sastanku ministara unutarnjih poslova sljedećeg tjedna, zaključuje Dnevnik.hr.  

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.