Legendarni „Akademski zbor Ivan Goran Kovačić“ prima nove članove

Više od sedamdeset godina pjevaju najveća djela Beethovena, Mozarta, Bacha i drugih velikih skladatelja. Pjevali su na inauguraciji više predsjednika, surađivali s poznatim imenima kao što su Andrea Bocelli, José Carreras, Radojka Šverko, Josipa Lisac i Tonči Huljić. Obrađivali su hitove Beatlesa, Olivera Dragojevića, a vlasnici su i dva Porina. Dosad je kroz njihove redove prošlo više od 2500 ljudi, a ovog vikenda primaju nove članove.

Legendarni „Akademski zbor Ivan Goran Kovačić“ prima nove članovePrva audicija za Akademski zbor Ivan Goran Kovačić održat će se u prostorijama zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva (FER) u subotu, 15. listopada od 17 sati, a druga u ponedjeljak, 17. listopada od 19 sati.

„Za audiciju se ne trebate posebno pripremati. Najvažnije je da dođete. Na licu mjesta ispunjava seformular s osnovnim podacima, a onda se pristupa preslušavanju koje se svodi na ponavljanje tonova i jednostavnih melodija kako bi se utvrdio raspon glasa. Dirigent određuje jeste li sopran, alt, tenor ilibas. Nakon što presluša sve kandidate, određuje tko je primljen, a rezultati budu poslani na mail kandidata“, govori Lovro Maričić, trenutni predsjednik Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić. Ističe kako je donja starosna granica 16 godina, dok gornje nema.

Novi umjetnički voditelj nakon više od dvadeset godina

Od ove sezone, „IGK“ – kako ga od milja zovu članovi, ima novog umjetničkog voditelja. Luku Vukšića na toj je poziciji naslijedio jedan od njegovih asistenata – mladi Ivan Šćepanović. „Poštujući tradiciju koju Kovačić Legendarni „Akademski zbor Ivan Goran Kovačić“ prima nove članoveima i kvalitetu koju su postavili maestro Kranjčević, Britvić, Vukšić i sam želim postaviti dobre temelje, raditi na kvaliteti, ljepoti tona i vrhunskoj izvedbi. Svakako će moja mladenačka energija Kovačiću donijeti novu atmosferu, izlazak iz nekih okvira i određenu dozu modernizacije. Sezona koja upravo kreće bit će ispunjena velikim naslovima klasične glazbe kao što su “Carmina Burana” i Beethovenova “Deveta simfonija”, ali i novim projektima kojima se želimo približiti široj publici“, govori Šćepanović.

Među članovima zbora nisu samo studenti, već i redoviti profesori, odvjetnici, liječnici, arhitekti, inženjeri, novinari, glazbenici, slikari… Svi oni triput tjedno dolaze na probe i dišu kao jedno kad dobiju znak za početak izvedbe. U Hrvatskoj redovito nastupaju u Koncertnoj dvorani Vatroslava
Lisinskog, Hrvatskom glazbenom zavodu, pjevali su u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i Varaždinu, nekoliko puta otvarali Dubrovačke ljetne igre, pulsku Arenu oduševili su svojom izvedbom Orffove kantate „Carmina Burana“.

Osim domaćih nastupa, traženi su i u inozemstvu

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić poznat je i po svojim međunarodnim ostvarenjima. U bogatoj povijesti zbora, ističe se izvedba opere „Aida“ u Stuttgartu sa slavnom Grace Bumbry kao Amneris, suradnja s čuvenim dirigentom Zubinom Mehtom u Parizu, gdje je jedan od voditelja bio i Gregory Peck, pjevali su pred povijesnim legendama – Čeličnom lady Margaret Thatcher i papom Ivanom Pavlom II.

Mlađe generacije pamte putovanja u Izrael, Niš, Osor, Berlin, Bochum… Osim u koncertnim dvoranama, njihove izvedbe možete čuti i u nizu popularnih reklama. Ipak, kako sami ističu, najdraže su im izvedbe klasike, u kojoj su najbolji. Dokazuju to i dvije nagrade Porin – prvi iz 1995. za izvedbu Papandopulove „Hrvatske mise“ u kategoriji „Najbolje ponovno izdanje (izvan pop/rock glazbe)“ te drugi iz 2016. za izvedbu Mozartova „Requiema“ pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića i u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom u kategoriji „Najbolji album klasične glazbe“.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.