Foto: Screenshot FB

Ženska revolucija u Iranu

Iranske žene diljem svoje zemlje pale hidžabe i šišaju kosu u znak prosvjeda protiv ubojstva 22-godišnje Mahse Amini od strane policije za nošenje hidžaba.

Mahsa je umrla u bolnici prošli petak nakon što ju je pretukla policija za moral jer nije nosila hidžab prema pravilima.

Djevojka je sa svojom obitelji putovala iz iranske pokrajine Zapadni Kurdistan u glavni grad Teheran kako bi posjetila rodbinu kada je uhićena zbog navodnog kršenja strogih pravila u zemlji o nošenju hidžaba.
Očevici tvrde da je Amini pretučen u policijskom kombiju dok je odvođen na jednosatni “preodgoj”.

Podsjećamo, prosvjedi su izbili na samom sprovodu, kada su joj tisuće ljudi željele odati počast. Nakon njezina sprovoda, prosvjednici su se okupili ispred ureda guvernera Sakeza i prosvjedi su ubrzo postali nasilni.

Fakultet likovnih umjetnosti Teheranskog sveučilišta također je organizirao mirne prosvjede noseći transparente na kojima je pisalo “žene, život, sloboda”.

Neke od poznatih glumica koje su u javnosti uvijek nosile hidžab na društvenim su mrežama objavile svoje slike bez hidžaba.

Predsjednik Ebrahim Raisi naredio je ministru unutarnjih poslova da otvori istragu o ovom slučaju. Nekoliko zastupnika reklo je da će pokrenuti slučaj u parlamentu, dok je pravosuđe reklo da će formirati posebnu radnu skupinu za istragu.

Nakon Islamske revolucije, 1981. godine, Iran je donio zakon o obaveznom hidžabu. Članak 638. Islamskog kaznenog zakona kaže da je zločin kada se žena pojavljuje u javnosti ili na ulici bez hidžaba.
Iranske vlasti planiraju koristiti tehnologiju prepoznavanja lica u javnom prijevozu kako bi identificirale žene koje krše pravila nošenja hidžaba.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi također je u srpnju izdao naredbu kojom se provodi iranski zakon o hidžabu i čistoći s novim ograničenjima. Uz oštre mjere protiv “nepropisnog nošenja hidžaba”, vlada je izdala i naredbu o zabrani nošenja visokih peta i najlonskih čarapa. Naredba je također nalagala ženama da pokriju vrat i ramena.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.