Foto: Screenshot HRT

Rejting stranaka: Ustaljenoj četvorci pridružila se još jedna stranka

Na početku jesenskog zasjedanja Sabora, Dnevnik HTV-a donosi i prvo jesensko istraživanje popularnosti političkih stranaka. HRejting je proveden od 15. do 19. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška je +/- 2,95 posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto.

HDZ je za četvrtinu (25,5 posto) ispitanika prvi izbor. Drugi je za 8,8 posto slabiji SDP i ima 16,7 posto. Treća politička snaga u zemlji Možemo! dobila je 10,9 posto, dok Most i dalje drži četvrtu poziciju s trenutačnih 8,7 posto.

U prošlom HRejtingu to su bile jedine četiri stranke koje prelaze prag. Sad im se pridružila peta. To je nekad Škorin, a sad Penavin Domovinski pokret koji je u anketi prvi put prešao 5 posto i ima 5,7 posto.

Kako stoje ostali

Najbolje pozicioniranu je Centar kojeg podupire tek 2,3 posto birača. Još manje imaju HSS (1,5 posto) te Fokus (1,4 posto). Zastupnike koji su pobjegli od SDP-a i nedavno se iz udruge preobratili u stranku Socijaldemokrati trenutačno prepoznaje 1,3 posto ispitanika. Iznad 1 posto su još Radnička fronta (1,2 posto) te u Ključ Hrvatske preimenovani Živi zid (1,2 posto).

Da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, parlamentarne stranke: Hrvatski suverenisti (1,0 posto), IDS (1,0 posto), HNS(0,6 posto), HSU (0,5 posto), HSLS (0,5 posto), Čačićevi Reformisti (0,5 posto), u hrvatski parlament nikad ne bi zakoračile. Kao ni stranka pokojnog Milana Bandića (BM 365 0,4 posto). U tom bi slučaju, da se organiziraju u stranku, “neodlučni” bili druga snaga u zemlji. Stalno rastu i trenutačno ih je gotovo 18 posto.

Rejting: popularnost stranaka

Rejting je isti, ali je u popularnosti stranaka došlo do promjena. Munižaba je objasnila u kojem smislu.

– Megaafera Ina okrznula je HDZ za gubitak 1,21%. Toliko je vladajuća stranka izgubila od zadnjeg istraživanja. Ali odluka zagrebačkog SDP (-1,03%) da raskine koaliciju s Možemo (-1,10%) i sve što je potom uslijedilo, očito je zaslužno za win-win situaciju. Približno isto kao HDZ, pale su i te dvije stranke. U zanemarivom je, ali ipak minusu (-0,36%) još Most, dok je Domovinski pokret jedina od pet stranaka koje prelaze izborni prag u plusu (+1,20%). Upravo zahvaljujući tom skoku od 1,2%, izborni su prag i preskočili. Preostalih 13 stranaka u kontekstu pada ili rasta nema smisla niti spominjati jer su promjene njihova rejtinga daleko ispod statističke pogreške naše ankete, rekla je.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.