Kultura se fura – ugovorena nabava novog bibliobusa

Projekt „Kultura se fura“ aktivan je punih godinu dana, a 28. rujna dobio je dodatnu dimenziju. Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec kao korisnik projekta ugovorila je nabavu bibliobusa s trgovačkim društvom Autobus d.o.o. iz Zagreba. Nakon provedenog postupka javne nabave ugovorena cijena novog vozila Bibliobusne službe iznosi 2.325.600,00 kuna (2.907.000,00 kuna s PDV-om), a ugovor su potpisali ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan i direktor Autobusa d.o.o. Robert Vrhovski.
 

 
Projekt “Kultura se fura” u vrtiće i domove umirovljenika dovodi čitalačke radionice 

“Bibliobusna služba Međimurske županije je s radom započela 1979. godine i to upravo u Mjesecu hrvatske knjige, 30. listopada, kada je stiglo prvo vozilo koje je opremljeno knjigama i slikovnicama krenulo u sve kutke županije. Bibliobus koji sada koristimo je iz 2003. godine i uistinu je dobro da smo u prilici zamijeniti ga s obzirom na brojne pomake koji su se u toj službi do danas dogodili. Novo vozilo će biti suvremeno opremljeno knjižnom i multimedijalnom građom, informatičkom podrškom i prilagodbom za osobe s invaliditetom. Što se tiče drugih projektnih aktivnosti koje provodimo u vrtićima i domovima umirovljenika, a riječ je o čitalačkim radionicama prilagođenima sudionicima, one se odvijaju dobrim tempom i okupit ćemo više sudionika nego što smo projektom predvidjeli”, ističe ravnateljica čakovečke knjižnice.

U svjetlu projektnih aktivnosti upravo je nabava novog bibliobusa najvažnija stavka, pa su potporu svečanosti potpisivanja ugovora dali i partneri projekta, župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Novim bibliobusom omogućeno da dobra knjiga uđe u svaki međimurski dom

“Kao osnivač ponosni smo na rad čakovečke knjižnice i sve projekte koje provodi usko vezane uz kulturu čitanja našeg kraja. Novim bibliobusom još će se kvalitetnije, brže i s većim opusom obuhvatiti sva ona područja te čitači koji ne mogu doći do Čakovca i knjižnice. Omogućuje da dobra knjiga uđe u svaki dom, a velik broj Čakovčana itekako voli čitanje, o čemu govori i broj korisnika kako knjižnice, tako i bibliobusne službe”, naglasila je čakovečka gradonačelnica te istakla kako financiranje europskim sredstvima, gradskom i županijskom Proračunu omogućuje da sredstva ulažu u nove projekte od kojih će poput ovog, korist imati svi građani i koji će im omogućiti nove razvojne mogućnosti.

“Tradicija bibliobusa u našem kraju datira od 1979. godine. Radi se o jednom potpuno drugačijem vremenu, no bibliobusna služba i danas iznimno dobro funkcionira te treba kontinuirano ulagati u infrastrukturu i knjižnu građu. Upravo se to radi novim bibliobusom i ne sumnjam da ćemo se uz ovaj projekt te rad službe isticati i ovog puta kao primjer dobre prakse”, rekao je međimurski župan i dodao kako Međimurje uživa iznimno visok čitalački standard koji će ovim i sličnim projektima zasigurno zadržati.

Čakovečka knjižnica „Nikola Zrinski“ ima 6.700 članova, a kako jednu člansku iskaznicu koristi više članova domaćinstva, broj korisnika je do tri puta veći. Bibliobusna služba ima 1.700 članova. Projektnim aktivnostima čitalačkih radionica projekta „Kultura se fura“ obuhvaćeni su: OŠ Donji Kraljevec, dječji vrtići Ribica Žabnik, Suncokret Strahoninec, Mala Tratinčica Podturen, Sunčeko Selnica, Zipka Gornji Mihaljevec, Belica, Pčelice Ivanovec te domovi za starije i nemoćne „Japa“ Štrigova i „Buza“ Slakovec.

Cilj projekta „Kultura se fura“ je pridonijeti promicanju rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima te unaprijediti opće čitalačke navike u ruralnim sredinama Međimurja. Projekt traje od 16.9.2021. do 16.9.2023., ugovorena vrijednost mu je 3.358.734,43 kune i u cijelosti ga financiraju Europski socijalni fond (85 posto) i Proračun RH (Ministarstvo kulture i medija, 15%) prema Pozivu „Čitanjem do uključivog društva“ koji je dio Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. i doprinosi ostvarenju ciljeva Nacionalne strategiju poticanja čitanja 2017. – 2022.

Izvor: Grad Čakovec
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.