Dva literarna natječaja udruge Mlada pera uz izdavanje zbornika pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture

Htjeli bi Vas podsjetiti ili upoznati s dva literarna natječaja udruge Mlada pera koja su u tijeku.

Prvi je Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?

Često se naša djeca pitaju što čine i kako čine, promišljaju o sebi i postavljaju si pitanja kakva su ona zapravo. Na taj način stvaraju sliku o sebi i to traje cijeli život, ali u periodu školovanja je to najintenzivnije.
Ponekad su i izložena u drugim krajevima podsmijehu zbog svog kajkavskog narječja, a mi želimo da oni svojim samopouzdanjem pokažu vrijednost kajkavskog narječja i to upravo na humorističan način.

Djeca “kajkavskih” županija već su se iskazala svojim literarnim izražavanjem na literarnim natječajima udruge Mlada pera, sudjelovala su i s radovima na kajkavskom narječju pa i osvojila poneku nagradu. Zbog toga se veselimo i smatramo neophodnim da osnovnoškolci i srednjoškolci “kajkavskih” ali i “nekajkavskih” županija sudjeluju na ovom natječaju unutar projekta I veliki i mali svoje slovo su dali!

Želimo da nam djeca preko literarnog rada daju do znanja koliko su samopouzdani i samosvjesni, a zbog česte online nastave, nemogućnosti druženja i socijalizacije želimo ipak (p)okrenuti njihovo raspoloženje u vedre tonove.

Ciljana skupina su učenici osnovnih i srednjih škola. Njihov zadatak je da na veseli način napišu zašto su oni važni za svoj kraj pa samim time i za Hrvatsku pa i cijeli svijet. Za to u svom tekstu (poezija ili proza) moraju koristiti humor u obliku šale, ironije, sarkazma pa čak i preko cinizma. Radovi moraju biti na kajkavskom književnom jeziku ili kajkavskom narječju, a najbolji će biti objavljeni u zborniku kojeg je pokrovitelj Ministarstvo kulture. Kako želimo čim više radova na kajkavštini slobodno se pošalju i radovi van konkurencije natječaja, ali s pravom objavljivanja u ovom zborniku dječje kajkavštine. Dakle, kajkavci pravi i prifčeni, vaše radove očekujemo do kraja ovog mjeseca. 10 najboljih će biti nagrađeno plaketama, primjerkom zbornika i novčanom nagradom u iznosu 100 kn. Ne obećajemo odmah, ali potrudit ćemo se da svi koji su poslali radove dobiju svoj besplatan primjerak zbornika.

 

Drugi natječaj je Jer moja priča blista budi furešta il’ turista! Primijećeno je da učenici zapravo često ne poznaju svoj kraj i nisu svjesni turističkih  vrijednosti koje njihov kraj posjeduje. Često usredotočeni na mobitele i laptope ne primjećuju svoju okolinu i vrijednosti svog kraja. Današnje doba pandemije i izolacija to samo pojačava.

Višegodišnjim literarnim natječajima koje udruga organizira i objavama literarnih radova na portalu Top generacija primijećena je velika razlika u poznavanju zavičaja od učenika do učenika i pristupu tome od škole do škole.

Pozivamo osnovnoškolce i srednjoškolce da istraže neki običaj, predaju, turističku znamenitost, sakriven prirodni kutak, možda kako je nastalo ime mjesta ili čak zašto vjerujemo u neko sujevjerje ili nastanak neke neuobičajene riječi i napišu priču kojom nastoje uvjeriti nepoznatog turista da posjeti njihov kraj.

Dakle od djece tražimo da istražuju o povijesti svog kraja, nekog običaja, nekoj legendi , sami upoznaju svoj kraj i onda to kreativno prenesu strancu kojeg će privući da ih posjeti.
 

 
Jednostavno rečeno, biramo dječje turističke ambasadore! Potrudit ćemo se i da nagrađeni  radovi završe i u medijima!

Svi radovi bit će objavljeni na portalu udruge Top generacija, a 10 najboljih bit će nagrađeno plaketama, pokojom knjigom i proglašeno dječjim turističkim ambasadorima. Rok je do 20. prosinca.

Od srca molimo da proslijedite svima ovaj članak koje bi mogao bar malo zainteresirati, svim osnovnoškolcima, srednjoškolcima, a što se tiče objave u kajkavskom zborniku, jednostavno pustite glas 😊!
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.