Foto Patrik Macek / Sanjin Strukic PIXSELL (Novi list)

Dalija Orešković: ‘Svi članovi HDZ-a trebaju nositi stigmu, kao Nijemci nakon Drugog svjetskog rata’

Svoj život oni duguju HDZ-u. Zato mi je razumljivo da im smeta, da agresivno reagiraju ako im netko to saspe u lice, rekla je

O imunitetu zastupnika u Saboru se odlučuje nakon što to netko zatraži, državna institucija ili fizička osoba. Još se nije dogodilo da se zastupnik iz nekog razloga sam odrekao imuniteta zajamčenog Ustavom. To sigurno neće učiniti ni zastupnica Centra Dalija Orešković, koju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao u četvrtak da si samoinicijativno skine imunitet, a kako bi se zatim na sudu branila zbog izjava da su svi članovi HDZ-a uključeni u korupciju.
 

 
Prvo bi, dakle, HDZ morao tužiti Daliju Orešković za klevetu, pa bi se onda u Saboru glasovalo o njezinom imunitetu. Uobičajena je praksa da se odbijaju ovakvi zahtjevi koji ne dolaze od nadležnih državnih institucija, a zastupnica Centra nije uvjerena da će je HDZ uopće tužiti, kao 2011. SDP-ovca Željka Jovanovića.

– Moj je dojam da me HDZ želi tužiti da bi to već napravili. Jandrokovićev istup više tumačim kao verbalni obračun sa mnom jer sam mu pogodila živac. Valjda je mislio da će me spominjanjem suda pokolebati, ušutkati, ali ništa od toga, rekla je za Novi list Dalija Orešković.

Ona je u četvrtak ustvrdila u Saboru da je premijer Andrej Plenković na vrhu korupcijske piramide, koje su sastavni dio svi zastupnici HDZ-a. Nije odustala od te ocjene unatoč Jandrokovićevoj reakciji.

– Nisam ja kazala ništa što nije točno. Pa, nisam ja birala Plenkoviću ministre, a koliko ih je dosad već otišlo zbog korupcije. U pitanju nisu bili prometni prekršaji, nekakve sitnice, nego koruptivna djela počinjena na najvišim državnim dužnostima. I netko tko je bio potpredsjednik Vlade, danas to više nije nego u Saboru podržava tu Vladu. Svi zastupnici HDZ-a podržavaju u Saboru jedan koruptivni sustav. Svi članovi HDZ-a trebaju nositi stigmu kao Nijemci nakon Drugog svjetskog rata, oni su kolektivno odgovorni, dio zajedničkog koruptivnog nazivnika, smatra Dalija Orešković. Dužnosnici HDZ-a uvijek inzistiraju da korupcija ima ime i prezime i da ne postoji kolektivna odgovornost njihove stranke.

– Bez HDZ-a svi su oni nitko i ništa, ne bi nikad došli do pozicija koje su stekli zahvaljujući stranci. Svoj život oni duguju HDZ-u. Zato mi je razumljivo da im smeta, da agresivno reagiraju ako im netko to saspe u lice. Svjesni su itekako članovi HDZ-a istine, zaključuje Dalija Orešković.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.