Videonadzorom i češćim ophodnjama protiv paljenja smeća i polja uz romska naselja

Čak 51 slučaj spaljivanja smeća u blizini romskih naselja zabilježen je u Međimurju u ovoj godini prema podacima Policijske uprave međimurske. To su samo prijavljena i službeno evidentirana paljenja, a iz romskih naselja svakodnevno se može vidjeti dim.

Kako bi pronašli način kojim će spriječiti gomilanje smeća i njegovo paljenje u romskim naseljima, župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić sazvali su sastanak s predstavnicima Policijske uprave međimurske, vatrogascima i predstavnicima onih općina u kojima je zabilježeno paljenje smeća. Sastanku su nazočili načelnik PU međimurske Ivan Sokač i savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnici općina Pribislavec, Nedelišće, Mala Subotica, Kotoriba, Domašinec i Podturen Matija Ladić, Nikola Novak, Valentino Škvorc, Dario Friščić, Mario Tomašek i Perica Hajdarović, voditelj Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Grad Čakovec Ivica Pongrac, zapovjednik Javne vatrogasne postaje Čakovec Mladen Kanižaj i zapovjednik DVD-a Trnovec Robert Mezga.

Spaljivanje smeća samo je jedan od gorućih problema vezanih uz romsku nacionalnu manjinu u Međimurskoj županiji, no izostanak postupanja nadležnih državnih službi koje bi se morale uključiti u problematiku, naveo je jedinice lokalne samouprave na daljnju zajedničku konstruktivnu raspravu. „Nažalost, Međimurje je i po ovom pitanju prepušteno samo sebi, no zajedničkim snagama probat ćemo ostvariti pomake.“, kazao je župan Posavec koji se na početku sastanka osvrnuo na poražavajuću statistiku paljenja smeća. Iz vatrogasne postrojbe istaknuli su podatak da su ove godine 117 puta intervenirali na poziv građana zbog paljenja smeća.

Na konkretno stanje u općinama upozorili su gradonačelnici, načelnici i predstavnici općina. „Drago mi je što je došlo do sazivanja sastanka na ovu temu. „U Pribislavcu gotovo svakodnevno imamo požare i spaljivanja, no kako nam je projekt prošao na natječaju Fonda za zaštitu okoliša, uz dobivena sredstva pomoć očistit ćemo smeće u romskom naselju, sanirati ilegalna odlagališta otpada i postaviti videonadzor u romskom naselju.“, istaknuo je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Videonadzor u dijelu romskog naselja već je postavila Općina Mala Subotica čiji je načelnik Valentino Škvorc dodao da je velik problem što za većinu požara nema evidentiranih počinitelja, pa ih se ne može adekvatno kazniti. Predstavnici gradova i općina složili su se da dijele iste probleme, a osim gomilanja smeća, divljih deponija i namjernog paljenja smeća i poljoprivrednih površina, problem je i što velik dio mještana romskih naselja ne plaća uslugu odvoza komunalnog otpada, a dugovanja prema komunalnim poduzećima iznose i više stotina tisuća kuna.

Iz Policijske uprave međimurske ističu da je posljednjih mjeseci povećan broj policijskih djelatnika čime je pojačan broj ophodnji. Sljedeći tjedan u Međimurje stiže 12 novih policijskih vozila, a ulaskom Republike Hrvatske u Schengen veći broj policijskih djelatnika bit će preraspoređen u Međimurju za očuvanje javnog reda i mira.

Predstavnici međimurskih gradova i općina upućuju apel građanima da se svog otpada rješavaju na legalan način, predajući ga pružateljima javne usluge koji ga sakupljaju, a ne pripadnicima romske nacionalne manjine, kako bi se smanjilo gomilanje otpada u naseljima.

Kako bi se pokušao riješiti problem, Županija će krenuti u nabavu dronova i videonadzora koji će za početak biti postavljen i nadzirati lokacije na kojima je učestala pojava paljenja, a pojačat će se i policijske ophodnje po naseljima. Dogovoreno je i da će se na sastanak u Međimurje pozvati nadležni ministri kako bi ih se ponovno upoznalo sa stvarnom situacijom, s obzirom na to da država i dalje nema sluha za navedene probleme Međimurki i Međimuraca.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.