Slovenski zastupnici prekinuli godišnji odmor da bi izglasali jeftinije energente

Gasi se javna rasvjeta, ograničava grijanje prostorija, zabranjuju svjetleće reklame – ovako se europske zemlje pripremaju na štednju energije, piše RTL

“Javne zgrade više neće biti osvijetljene od 22 do 6 sati ujutro. Bit će zabranjene i svjetleće reklame, od 22 sata do 6 sati ujutro. Stoga će se poduzeti niz mjera za smanjenje potrošnje energije”, kaže Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva i okoliša.
 

 
U mraku moraju biti i spomenici, a radijatori na hodnicima javnih zgrada više se ne smiju otvarati.
“U zgradama ili u prostorijama gdje su uredi, gdje se posao obavlja sjedeći, to znači ograničenje na 19 stupnjeva Celzijevih”, poručuje Habeck.

Najnoviji je to odgovor njemačke vlade na divljanje cijena plina i struje. Mjerama će uštedjeti tek dva posto, a cilj je potrošnju energije smanjiti za 20, što bi moglo koštati i građane.

“Željeznice rade punim kapacitetom. I zato,ako su u energetskom sektoru kratkoročno potrebni dodatni transporti, to znači da moramo odrediti prioritete. U slučaju nestašice, to također može značiti da će putnički vlakovi morati čekati”, smatra Volker Wissing, njemački ministar prometa.

Neće zato previše čekati Španjolci – sljedeća četiri mjeseca vlakovima nacionalnog željezničkog operatera određenim rutama mogu putovati potpuno – besplatno.

I druge europske zemlje pripremaju se za jesen. U Francuskoj gdje su cijene električne energije dosegle rekordnih 1000 eura za megavatsat, u odnosu na prošlogodišnjih 85, mjere štednje predstavit će za tjedan dana. Isto kao Italija, dok Česi razmišljaju o skraćenju službene sezone grijanja i novčanoj pomoći najugroženijima.

I dok Hrvatska čeka novi paket mjera, zastupnici sabora susjedne zemlje izvanredno su prekinuli godišnji odmor, i izglasali jeftinije energente za sve slovenske građane.

“Prijedlogom zakona predlaže se privremeno smanjenje PDV-a na 9,5 posto sa sadašnjih 22 posto za opskrbu električnom energijom, prirodnim plinom, grijanjem i ogrjevnim drvima”, poručuje državni tajnik u slovenskom Ministarstvu financija, Tilen Božić.

A da bi se spriječio daljnji rast cijena, Belgija i Češka traže hitno i hitni sastanak europskih ministara energetike.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.