Foto: Ford

Nova baterija za rabljeni električni auto košta više od samog vozila

Obitelj na Floridi je ostala zaprepaštena nakon što je dobila velikodušnu ponudu za zamjenu baterija u svom rabljenom električnom vozilu. Naime, ponuda je iznosila više nego što obitelj platila za svoj rabljeni Ford Focus Electric iz 2014, piše Autoklub Jutarnjeg lista.

Focus Electric je kupljen za 17-godišnju kćer kojoj je trebao automobil da se odveze do škole i nazad. Obitelj je platila 11.000 dolara (81.000 kuna) za EV koji je na satu imao 96.560 kilometara. “U početku je sve bilo dobro”, rekla je 17-godišnja Avery za KVUE News. “Voljela sam ga. Bio je malen, tih i sladak. I odjednom je prestao raditi”.

Avery je Focusa vozila samo pola godine prije nego što je na kontrolnoj ploči zasvijetlila poruka upozorenja. Obitelj ga je odvezla u servisnu radionicu, i ispostavilo se da je ovo čest problem za automobil. “Zastupništvo Forda savjetovalo nam je da možemo zamijeniti bateriju. To bi nas koštalo 14.000 dolara (103.000 kuna)”.

To je već bilo 3000 dolara (22.000 kuna) više nego što je obitelj platila za automobil, a ponuda je bila samo za dio. Troškovi instalacije i rada dodatno bi povećali cijenu zamjene baterija. “Ako ga ne želimo popraviti, zastupništvo Forda u okrugu Pinellas ponudilo nam je samo 500 dolara (3600 kuna) da kupi auto kakav jest”, rekao je Averyn djed Ray.

Daljnjim istraživanjem otkriveno je da baterije ni nisu dostupne za automobil. “Dakle, nije bilo važno. Mogle su koštati duplo više, a mi to još uvijek nismo mogli nabaviti”, rekao je Ray.

Obiteljska poruka ljudima koji su zainteresirani za kupnju električnih vozila je – istražite. Poput motora, baterija je jedan od najsloženijih i najvažnijih dijelova električnog vozila, zbog čega ju je teško zamijeniti, ali i prilično skupo.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.