Mario Kostovski (i autor intervjua Gorkić Taradi)

Intervju: Mario Kostovski – flegma tip usred vatre

Mario Kostovski je 26-godišnji Makedonac na privremenom radu kao konobar u Međimurju. Kladim se da vam je prva misao bila kako je došao trbuhom za kruhom iz Makedonije u Hrvatsku koristeći opću nestašicu konobara u Hrvatskoj. No on je došao u Međimurje iz – Španjolske!

Mario, zašto si odlučio iz Španjolske doći u Hrvatsku? Ovdje su bolji uvjeti ili ima neki drugi razlog?

Istekla mi je viza u Španjolskoj, a kako Makedonija (još) nije članica EU moramo sam otići dok ne dobijem novu. Čuo sam da svi Makedonci dolaze u Hrvatsku pa kud svi Turci tud i mali Mujo. Evo i mene sad ovdje da vidim kako je jer me zanimalo kako se ovdje radi.

Ajmo redom, jesi li prije Španjolske radio i u Makedoniji ili si direktno iz škole otišao raditi u Španjolsku?

Radio sam prije u Makedoniji, malo se bavio i manekenstvom. Prije dvije godine pozvao me prijatelj koji je već dulje u Španjolskoj i nagovorio me da dođem i ja. Moram priznati da sam se prvo nećkao, ali na kraju je ipak bio uvjerljiv i otputovao sam.

Za raditi u Španjolskoj kao konobar pretpostavljam nije dovoljno samo mahanje rukama nego ipak trebaš znati španjolski jezik, barem u govoru. Govoriš li španjolski jezik i gdje si ga naučio?

To je točno. Možda će se neki nasmijati, ali naučio sam španjolski jezik gledajući španjolske serije. Na kraju sam išao i na tečaj, skoro 4 godine jer mi se taj jezik sviđa, melodičan je. Uglavnom, osvojio me za razliku od engleskog za koji mogu reći da, usporedim li ga sa znanjem španjolskog, nemam pojma!

Možeš li dati neku usporedbu ugostiteljstva u Španjolskoj i ovdje, u Međimurju? Gdje su gosti zahtjevniji, gdje je teže raditi, glavna prednost i nedostatak Španjolske i Međimurja?

Nema velike razlike, uglavnom je sve isto. Svugdje je ugostiteljstvo ponuda koja želi zadovoljiti, ali i povećati potražnju. Možda se samo gosti iz istih destinacija u Španjolskoj ponašaju kulturnije i ostavljaju veću napojnicu. 

Intervju: Mario Kostovski – flegma tip usred vatre
Mario s bratom

Koliko si točno visok? Smeta li ti tvoja visina u konobarskom poslu?

Pa ponekad mi smeta moja visina 1.97 m, treba se dosta sagnuti, ali je često i korisna jer mogu dohvatiti sve sa stola ako je otežan pristup stolu. Tu i tamo udarim na šanku o police, ali je glava već navikla :):):)

Ha-ha, zamisli me kad padnem s tanjurima pa ne mogu ustati :):):)

Tvoj dojam: u Španjolskoj je isto takvo neshvaćanje težine i specifičnosti konobarskog posla ili su tamo konobari više cijenjeni? Jesu i tamo prestali iz svakog grma kad udariš u njega iskakati po 10 konobara ili nikad nisu ni iskakali?

U Španjolskoj su konobari mnogo više cijenjeni, zapravo točnije je reći tamo jesu cijenjeni. Ovdje je (još uvijek) taj neki balkanski mentalitet (znam da će se sad mnogi uzjoguniti!) koji ne razumiju posao konobara i smatraju da ga baš svatko može raditi, obična krpa za cipele!

Kako bi opisao Međimurce? Sviđa li ti se ovdje? Smatraš li da je Međimurje konzervativnija sredina u odnosu na Španjolsku?

Iskreno, da imam nekih 40-50 godina siguran sam da bi mi se svidjelo no mlad sam i ovdje mi je premonotono. Ljudi jesu dobri, ali prebrzo počinju živjeti “starački”.

A sad te molim budim sasvim iskren: što ti je prvo palo na pamet kad si došao na novo radno mjesto u Međimurje?

Bože moj, gdje sam došao u ovu planinu, što ću da radim ovdje, kako ću da živim???

No kako su prolazili dani i upoznajući nove ljude, sve je postalo lakše i ljepše!

Jesi uspio razgledati Međimurje, što ti se posebno dopalo?

Nisam još sve obišao, bio sam u Čakovcu, marini Prelog, duž cijele Mure po Međimurju i to mi se dopalo. Ima jako lijepih mjesta i divne prirode. Fascinira me što svako mjesto ima nogometno igralište i saznao da nisu samo za ukras nego su doista i korištena. Međimurci su izgleda opčinjeni nogometom!

I za kraj te molim dvojezičan pozdrav čitateljima portala Međimurje info, na makedonskom i španjolskom i puno ti hvala na intervjuu na tvoj slobodan dan!

Чест и задоволство ми беше да одговорам на сите прашања голем поздрав до меџуморје инфо!
Fue un honor y un placer responder a todas las preguntas, un gran saludo a Medjumorje Info!

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.