Filmska literatura na 9. SFF-u

Deveto izdanje Star Film Festa donosi i dašak filmske literature.  U sklopu ovogodišnjeg izdanja posjetiteljima će biti predstavljene dvije knjige – Film u školi Ane Đorić i Mali filmski razgovori Duška Popovića.

Položaj filmske umjetnosti i filmske edukacije u srednjoškolskom obrazovanju jedna je od čestih diskusija među stručnom javnosti, osobito u kontekstu reformi obrazovanja. Knjiga Film u školi Ane Đordić temeljito i sveobuhvatno odgovara na brojna pitanja i nedoumice vezane uz filmsku edukaciju, ističući neprijepornu potrebu za njezinim uvođenjem u srednje škole. Pritom iznosi vrlo jasan i pregledan model načina njezine implementacije, koji uzima u obzir i moguće probleme dijagnosticirane pomnim istraživanjem uvjeta u kojima bi se ona provodila, ali istodobno argumentirano naglašava kako se oni mogu prevladati.

Uz jasan pregled pravne regulative te primjere dobre prakse iz Europe i Hrvatske, knjiga također donosi i anketno ispitivanje kojim se ustanovljuje stanje filmske pismenosti, osposobljenost nastavnika i materijalno-tehnički uvjeti kao ključni preduvjeti za uvođenje filmske edukacije.

Knjiga Mali filmski razgovori Duška Popovića nastala je iz „malih filmskih razgovora“ koje je autor – svojevrsni kroničar neprofesijskog filmskog stvaralaštva, posljednjih četvrt stoljeća, u raznim prigodama, vodio s hrvatskim filmašima i medijskim umjetnicima raznih profila.

Jedni su bili profesionalno aktivni i istaknuti u raznim segmentima audiovizualne djelatnosti pa stoga i intenzivnije izloženi javnosti, a drugi su, i zbog samozatajne naravi svojega djelovanja – profesionalnog ili amaterskog – ostali gotovo nepoznati izvan relativno uskog kruga znalaca.

Brišući razliku između profesionalnog i amaterskog stvaralaštva, kao i hijerarhiju filmskih zanimanja, Mali filmski razgovori okupljaju istaknute amatere, majstore i vizionare amaterskog filma, majstore “velikog” kina, multimedijalce, prosvjetitelje, producente i odgajatelje novih naraštaja filmaša i filmofila.

(izvor: Hrvatski filmski savez)

Predstavljanje obje knjige održati će se u subotu, 3. rujna u 16 sati u prostoru Holandske kuće na adresi Rimska ulica 10.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.