U utorak moguće zatvaranje stotinjak benzinskih postaja u Hrvatskoj?

Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac za tportal je najavio kako će se sljedeći utorak zatvoriti stotinjak malih benzinskih postaja ako Vlada ne podigne marže na dizel i plavi dizel

Udruga okuplja više od 60 malih trgovaca koji upravljaju sa stotinjak benzinskih postaja diljem Hrvatske.

‘Ako ne dođe do pozitivnih promjena oko strukture cijena odnosno marži koje su nam nužne da nastavimo s radom, apsolutno idemo u zatvaranje. Kritična je situacija i na rubu smo propasti. Nemamo drugog izlaza. Bilo bi nam bolje da zatvorimo danas nego što čekamo utorak, ali nadamo se da će Vlada reagirati’, rekao je Miljavac.

Naglašava da male benzinske postaje drže više od 20 posto tržišta u Hrvatskoj te da se često nalaze na zabačenijim mjestima, gdje se velikim proizvođačima ne isplati biti. Uz to zapošljavaju više od tisuću ljudi.

‘Osam mjeseci radimo s gubitkom, otkako je Vlada u listopadu prošle godine prvi put intervenirala u cijene goriva. Nećemo pristati na mrvice jer smo došli na ivicu financijske i živčane izdržljivosti. Opet, ne očekujemo nikakva čuda’, istaknuo je Miljavac.

Mali trgovci traže da Vlada podigne maržu na dizel na 75 lipa, a na plavi dizel na 55 lipa, jer trenutno posluju s negativnom maržom, i da se provede liberalizacija tržišta.

‘S tim bismo mogli preživjeti ovu godinu i mogli bismo na jesen obnoviti bankovne garancije. Već nas banke izbjegavaju jer smo za njih neprofitabilni, a bilance su nam smeće‘, izjavio je Miljavac.

Mali trgovci s trenutnim cijenama, kaže, po litri prodanoga goriva gube 1,5 kuna.

‘To znači otprilike da neka mala benzinska postaja dnevno gubi najmanje 3000 do 4000 kuna, dok velike postaje imaju i više od 15.000 kuna gubitka’, rekao je Miljavac.

Inače, pred Banskim dvorima nije nimalo lagana odluka jer nas u idući utorak čeka drastično poskupljenje goriva ako se ne produlji moratorij na cijene.

Ako Vlada ne intervenira, dizel skače s 13 na 14 kuna i 31 lipu. Benzin nešto manje – s 13,50 na 13,91 kunu, a plavi dizel na 10,67 kuna.

Postavlja se pitanje kako zaštititi građane od cjenovnog udara, a s druge strane pomoći malim trgovcima koji su evidentno na rubu propasti.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.