FOTO: Međimurska županija

Otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu

Na 341. metru nadmorske visine, samo tri i pol metra niže od najviše točke Međimurja Mohokosa, smjestio se Mađerkin breg s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda u kontinentalnoj Hrvatskoj. Tamo gdje se zemlja zaljubila u nebo pa ga svojim vrhuncima cjeliva, a ono joj uzvraća najboljim što ima, smjestio se novi Biciklističko-informativni centar s vidikovcem.

Zahvaljujući projektu CycleSeeing Attractour – CSA, vrijednom 1.463.966,46 eura, Međimurje je dobilo novi turistički sadržaj koji će uvelike obogatiti ponudu ne samo Općine Štrigove, nego cijele Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. Vidikovac na Mađerkinom bregu otvoren je velikom svečanošću povodom Dana općine Štrigova, a nakon otvorenja održan je koncert Frajli.

„Vidikovac je ponos cijelog štrigovskog kraja, a njegova vrijednost za turizam i promociju ovog kraja je nemjerljiva.“, istaknuo je načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik. Toranj ima visinu platforme za posjetitelje na 21 metru, a ukupna visina vidikovca je 28 metara. Napravljen je od lameliranog drveta u zvjezdanom tlocrtu s metalnim perforiranim stepenicama. S novog vidikovca pruža se prekrasan pogled na prirodne ljepote najsjevernije hrvatske županije, na međimurske brege i vinograde, ali i na četiri države – Austriju, Sloveniju, Mađarsku, a za vrijeme lijepog vrijeme čak i na Slovačku. Uz novoizgrađeni vidikovac nalazi se Biciklističko informativni centar (BIC) opremljen suvremenom informatičkom opremom za pružanje informacija o destinacijama Međimurje i Nagykanizsa-Zala. BIC je uređen kao multifunkcionalni prostor koji se može koristiti kao prostor za prezentacije, izložbe ili radionice. Izvana je BIC prilagođen cikloturistima interaktivnim informacijskim ekranom osjetljivim na dodir, punjačem za e-bike, informacijama o biciklističkim rutama, samoposlužnom stanicom za bicikle, stalkom za bicikle i odmorištem za bicikliste s klupama. Veliki su planovi i za nastavak razvoja ove turističke atrakcije, a jedna od ideja je zip-line s Mađerkinog brega do Robadja. U planu je i kafić, kao i goričko sviralo.

Štrigova je otvorenjem vidikovca, nakon Doma kulture koji će jednog  dana biti pravi dom vinara i vinogradara kao Svjetski centar pušipela, dobila još jedan odličan sadržaj kojim se nastavljaju razvijati turistički potencijali općine. “Osim prekrasne prirode, vrhunske vinske kapljice i domaće ukusne hrane, Štrigova ima potencijala za razvijanje i vjerskog turizma. U Štrigovi je rođen sv. Jeronim, stoga je novi projekt koji ovdje želimo realizirati Centar za posjetitelje Sveti Jeronim.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Biciklističko-informativni centar s vidikovcem većim je djelom financiran europskim sredstvima, kroz program prekogranične suradnje Interreg VA Mađarska – Hrvatska, a osim vidikovca na Mađerkinom bregu izgradit će se, urediti i odraditi niz drugih aktivnosti u Štrigovi i Nagykanizsi kroz koje se jača prekogranična povezanost.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.