Evo gdje točno izračunati kolika će vam biti plaća ili mirovina u eurima, a koliko će koštati litra benzina

Vijeća EU-a za ekonomske i financijske poslove u utorak je potvrdilo da više nema prepreka da Hrvatska od 1. siječnja uvede euro. Zemlja i svi građani ulaze u novu eru u kojoj će hrvatska kuna nakon vrlo kratkog staža otići u povijest dok će u našim novčanicima biti zajednička europska valuta, koja prolazi kroz dosta teške trenutke

Baš na dan kad je Hrvatskoj potvrđeno buduće članstvo u eurozoni tečaj eura gotovo se izjednačio s tečajem američkog dolara, po prvi put od 2002. godine i uvođenja eura kao valute. Europa trpi posljedice rata u Ukrajini i sprema se teška zima uz nestašice energenata, pa euro gubi na vrijednosti, piše Tportal.

I u Hrvatskoj inflacija ne posustaje te je već sad dvoznamenkasta. Građani su zbog toga vrlo oprezni po pitanju uvođenja eura, što bi moglo potjerati inflaciju još nekoliko postotnih poena naviše.

Svi u glavama već pomalo računaju kolike će im biti plaće, a da se ne računa napamet, pobrinula se za to Hrvatska narodna banka te je lansirala poseban portal, euro.hr, na čijem je zaglavlju kalkulator koji mijenja kune u eure po službenom tečaju konverzije od 7,53450 kuna za jedan euro.

Na tom portalu možete brzo preračunati plaće, troškove i investicije u eure. Primjerice, većina hrvatskih građana, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prima plaću od 6290 kuna (medijalna plaća), što znači da će ti ljudi od 1. siječnja 2023. raditi za 843,83 eura.

Prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi 7547 kuna, što će postati 1001 euro. Spremnik pun benzina više neće koštati 675 kuna, već ćete ga plaćati 89,55 eura, račun za struju od 300 kuna stajat će 39 eura dok će kava s mlijekom od 14 kuna koštati 1,86 eura.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.