Foto: Klix.ba / Youtube / Screenshot

Prvi kruzer prošao ispod Pelješkog mosta, u Neumu najavili prosvjed

Kruzer Bolette pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića s nešto više od tisuću putnika prošao je jutros ispod Pelješkog mosta na svom putu prema neumskom akvatoriju. To je prvi veliki brod koji je prošao ispod novosagrađenog mosta, čije se i službeno otvorenje očekuje krajem srpnja.

Pedeset i jedan metar visoki kruzer Bolette uplovio je ispod Pelješkoga mosta u neumski akvatorij u Bosni i Hercegovini, čime je opovrgnuo zamjerke dijela političara i javnosti u toj zemlji da je Hrvatska izgradnjom mosta ugrozila pristup te zemlje otvorenom moru.

Riječ je o brodu dužine nešto više od 237 metara i širine 32,5 metara. Brod ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova. “Air Draft” ili visina od vode do najviše točke na brodu je 48,1 metara, dok je najveća dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara.

“Bolette” nije imao problema prilikom uplovljavanja u neumski akvatorij, jer njime zapovijeda iskusni kapetan koji je svjetsku slavu stekao manevrirajući brodom u uskom Korintskom kanalu kada je kruzerom dugačkim 195,82 metra i širine 22,5 metara kroz kanal prošao bez većih problema postavivši tako novi svjetski rekord jer je njegov brod najduži koji je do tada prošao Korintom.

Stanovnici Neuma spremaju prosvjed

Brod će se usidriti ispred Neuma, a putnici će moći obilaziti najbliža turistička odredišta poput Međugorja ili Mostara. Odlazak iz Neuma planiran je tijekom dana.

Građani Neuma za danas su najavili miran prosvjed protiv uplovljavanja kruzera “Bolette” u Neumski zaljev. Kažu da Neum od navedenog uplovljavanja može imati samo štetu, a mještani od trenutka plasiranja informacije u medije iskazuju nezadovoljstvo koje bi danas trebali pokazati.

– Svi koji su u mogućnosti sutra izaći na ovaj mirni prosvjed neka to učine, iskažu svoje mišljenje i zajednički kao građani Neuma pošaljemo poruku svima onima koji su za ovo odgovorni i koji su bez Neuma odlučivali o Neumu – stoji u pozivu građana Neuma.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donacije možete izvršiti uplatom na žiro račun HR3124020061100838696 kod Erste banke. Hvala vam što podržavate djecu!

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.