Foto: screenshot FB

Prava Roma u Hrvatskoj

Svoj najnoviji govor iz Europskog parlamenta za objavu je poslao Ivan Vilibor Sinčić pretpostavljajući da bi s obzirom na situaciju mogao  zanimati čitatelje portala Međimurje info. Donosimo ga u nastavku:

“Državna politika izolacije, umjesto integracije onemogućava uključivanje Roma u normalan život. Drži ih se izoliranima u svojim zajednicama gdje žive životom koji je većini građana neprihvatljiv.

Romska naselja često su puna nasilja, smeća, napuštenih životinja, uglavnom su neobrazovani, skloni ekscesima. Mlade djevojke prisiljene su udavati se vrlo rano – sa 15 godina. Imaju više djece jer im država daje naknade, a ne maju priliku školovati se. Nije tajna da se u romskim naseljima, recimo u Međimurju, skriva oružje od pištolja do automatskih puški i eksplozivnih naprava , a bilo je i intervencija policije.

Djeca ponekad u školu dolaze i s noževima. Bilo je i takvih slučajeva, a umjesto da se Romima kroz programe zapošljavanja daje prilika da rade i doprinose društvu, poklanja im se novac i bijela tehnika. Tu tehniku uglavnom preprodaju, novac troše na ovisničko ponašanje, često na kockarnice, čime djeca od malena imaju loš odgoj, loše uzore i ne znaju za bolje.

Mladi Romi koji su se izvukli  iz tog začaranog kruga i zaposlili, grade kuće i karijere izvan romskih naselja. Iako će vam većina mladih ljudi u Hrvatskoj reći da žele drugačiji život i da se žele raseliti iz romskih naselja, politika hrvatskih vlada i dalje je ta da ih treba držati u njihovim naseljima, bez puno šansi i uvjeta za bolji život.”

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.