Kolektivni ugovor za ugostiteljstvo proširen na sve radnike i poslodavce

Kolektivni ugovor za ugostiteljstvo, objavljen u utorak u Narodnim novinama, proširen je na sve radnike i poslodavce u toj djelatnosti u Hrvatskoj, a vrijedi do kraja 2023., izvijestili su u utorak iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Hrvatske udruge poslodavca (HUP)

STUH i HUP te Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije potpisali su nedavno novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva, a kako se tada još nije odnosio na sve radnike i poslodavce u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, pokrenuli su postupak da se taj kolektivni ugovor proširi na cijelu ugostiteljsku djelatnost u RH, što je sada dovršeno odlukom ministra rada i objavom o proširenoj primjeni u Narodnim novinama.

Kolektivni ugovor ugostiteljstva primjenjuje se od 1. travnja 2022. do 31. prosinca 2023., dok se nove minimalne bruto plaće za zaposlene u toj djelatnosti primjenjuju od srijede, 1. lipnja 2022.

Novim Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva (KUU) povećane su minimalne bruto plaće zaposlenih u djelatnosti ugostiteljstva, a definirana su i druga materijalna prava zaposlenih, koja su, kako navode iz STUH-a i HUP-a, značajno iznad zakonski propisanih.

“Prije covid krize u turizmu nam je nedostajao svaki treći radnik, a sada je prolazak kroz tu krizu dodatno ‘akcelerirao’ negativne trendove. Moramo drastično promijeniti uvjete rada u turizmu ako želimo ostati konkurentni”, poručio je predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma Željko Kukurin.

Ocjenjuje i da hrvatsko gospodarstvo nema alternativu turizmu, koji, kako dodaje, čini više od 20 posto BDP-a. “Ako država i poduzetnici ubrzano ne povećaju plaće i promjene uvjete rada u turizmu, suočit ćemo se s padom kvalitete i posljedično i turizmom niske dodane vrijednosti. Stoga pozdravljamo odluku ministra kojom se proširuje Kolektivni ugovor na sve poslodavce i radnike u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, a čiji je cilj povećati sva minimalna primanja. Ali isto tako, izazov za poslodavce, socijalne partnere i Vladu puno je veći ako se želimo baviti turizmom visoke dodane vrijednosti, što Hrvatska ima priliku i zaslužuje”, upozorio je Kukurin.

Predsjednik STUH-a Eduard Andrić ističe pak da se proširenjem KUU-a svim zaposlenima u ugostiteljstvu uz povećanje minimalne bruto plaće kroz četiri razreda složenosti poslova osiguravaju i sva dodatna prava, koja ne ostvaruju na temelju Zakona o radu.

To su, kako navodi, pravo na isplatu dodataka na radni staž od 0,5 posto po svakoj godini staža, za otežane uvjete rada, noćni, smjenski, prekovremeni i rad nedjeljom, blagdanima i u neradne dane, kao i pravo na isplatu solidarnih pomoći, jubilarnih nagrada, troškova prijevoza, dnevnice za službeni put, terenskog dodatka te naknade za odvojeni život, dar djetetu i drugo.

“Važna novost je da će se sukladno izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći, minimalna bruto plaća bez dodataka primjenjivati za svaki ugovoreni razred, što znači da ćemo u djelatnosti ugostiteljstva imati četiri minimalne bruto plaće, ovisno o složenosti poslova svakog radnog mjesta, a koje su znatno više i povoljnije od zakonske minimalne plaće”, objašnjava Andrić.

Unatoč tome, Andrić napominje i da u tom sindikatu još nisu zadovoljni povećanjima, jer plaću i sigurnost radnog mjesta smatraju najbitnijim razlogom odljeva stručne radne snage iz Hrvatske.

“Nastavit ćemo zajedno s poslodavcima vršiti pritisak na Vladu da porezno rastereti ovu djelatnost, a na poslodavce da s nama dogovore veće plaće i da zainteresiramo naše radnike da se školuju i rade u turizmu i ugostiteljstvu, jer je nesporna činjenica da su oni poslodavcu najbolji, najvredniji i najjeftiniji”, poručuje Andrić.
 

 
S njime se slaže i predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić, koja podsjeća i na dvije teške i izazovne pandemijske godine za turizam, u kojima nije bilo proširenog KUU-a za sve, nego je, kako dodaje, bio u jednom trenutku dogovorno i suspendiran na određeno vrijeme.

“Vjerujemo da je vrijeme u kojemu se ništa ili malo radi iza nas i da slijedi vrijeme u kojem ćemo zajedno raditi na tome da svaki turistički i ugostiteljski radnik ima dostojna prava i dostojnu plaću i primanja za život, ali i uvjete rada. Proširenjem KUU na sve u djelatnosti je tek mali pomak te se nadamo da će ova sezona biti dobra kako bi uz dijalog socijalnih partnera našli način i za dodatno povećanje plaća radnika”, zaključila je Cvitić, a prenosi Tportal.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.