(Ne)kultura otkriva otkuda smo ili se porijeklo može odglumiti?

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Vjerujem da su mnogi od vas vidjeli onaj video iz Švicarske gdje je Bosanac “okrenuo” janje pa ga je porijeklom navodno Švicarac napao pijukom i uništio janje vatrogasnim aparatom. Jeste da nije baš uobičajeno u svijetu da se u dvorištu ispred zgrade vrti janjac, ali bome nije uobičajeno ni ukazati na to napavši pijukom.

Za ovog s janjetom se utvrdilo da je Bosanac no nije se uspjelo otkriti otkuda je navodni Švicarac.

No pitanje ostaje: otkriva li naša (ne)kultura otkuda potječemo?

U potvrdu ću dati dva primjera koja su provjereno istinita i oba su namjerno vezana uz nogomet!

Održavao se jedan turnir nogometaša U-15 na kojem su sudjelovali 4 ekipe, jedna iz Walesa, jedna iz istočne Europe i dvije s prostora ex-Yu. Nakon završetka utakmice ekipe Walesa i istočnoeuropske ekipe djeca-igrači zajedno sa svojim trenerom i stožerom očistila su svoju garderobu. Prolazeći pokraj suparničke garderobe ostali su zatečeni u kakvom su je neredu suparnici ostavili. Toliko ih je bilo sram da netko tko je u gostima može ostaviti takav nered da su pospremili i suparničku garderobu jer su smatrali da bi i na njih kao goste pala  sjena tog nekulturnog ponašanja.

No ovo je primjer stranaca, a kakvo je stanje s nama, građanima Hrvatske?

Još jedan nogometni turnir, ovaj put turnir pionira, 360 malih kikića iz cijele Hrvatske, puno ekipa pa je ručak uređen satnicom.

Ručaju ekipe i ekipe, mali kikići presretni što su na turniru, ručaju da bi imali snage za utakmice pred njima. Uz svaku ekipu sjedi njihov trener, jede za stolom zajedno s njima, objašnjava što treba, odgovara na njihova pitanja, daje upute, upozorava da jedu, reže im meso, ne pričaju toliko jer se i  ne priča s punim ustima, a i druga djeca trebaju doći jesti. Tako je bilo u prvoj grupi, tako je bilo u drugoj grupi, tako je bilo u trećoj grupi; uz sve ekipe treneri sjede s kikićima, jedu s njima i paze na njihovo ponašanje.

I tada dolazi ekipa iz zagrebačkog kvarta poznatog kao najopasniji zagrebački kvart Janjevaca i Hercegovaca. Klinci u jedan kut, dvojica trenera, mladića na drugi kraj restorana. Klinci se sami snalaze, sami jedu, sami traže rješenja i upute, dvojica trenera razgovaraju za svojim stolom kao da nisu zaduženi za ove klince, kao da nemaju veze s njima i kao da nisu ovdje zbog njih. A klinci još ne znaju vezati tenisice pa se opliću o žnirance dok im ih kuhari ne zavežu. Ne krivim ja klince što su tražili odgovore i rješenja po cijelom restoranu nego se pitam tko je ovoj dvojici povjerio svoju djecu i na koji način su oni uopće došli na poziciju da vode ove djecu? Pitanje je bi li se i bez natpisa na trenirkama znalo odakle su? Što mislite?

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.