Međunarodni trening kamp „VATROGASNI SPORT 2022“ uskoro u Međimurju

Prošlogodišnja uspješna organizacija svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu u Čakovcu u skladu s očekivanjima pokrenula je daljnji razvoj ove vrste vatrogasnih natjecanja u Hrvatskoj. Vatrogasna sportska udruga Žiškovec u suorganizaciji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, Međimurskom županijom, Gradom Čakovcem i Vatrogasnom sportskom udrugom Merhatovec sredinom kolovoza ugostila je više od 200 natjecatelja iz Bugarske, Bjelorusije, Češke, Latvije, Indije, Rusije, Estonije, Slovačke, Poljske i Hrvatske, pri čemu je tijekom jednotjednog programa prikazana zavidna spretnost, uvježbanost, izdržljivost i brzina u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca.

U okviru tog natjecanja osnažena je suradnja domaćina s brojnim kolegama iz zemalja čiji su predstavnici nastupili u Čakovcu, ali i drugih zemalja koje su online pratile jedno od najznačajnijih međunarodnih vatrogasnih natjecanja u svijetu prošle godine. Rođena je pritom ideja o organizaciji trening kampa za vatrogasce iz zemalja u kojima vatrogasni sport nije razvijen, s obzirom da su se Hrvatska i Međimurje pokazali kao vrlo dobri domaćini, prije svega u stručnom pogledu, ali i kao zanimljiva destinacija u srcu Europe.

Temeljem spomenute inicijative, Vatrogasna sportska udruga Žiškovec povezala je čelnike vatrogastva pojedinih zemalja s Međunarodnim udruženjem vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF-om), najstarijom i najpoznatijom svjetskom asocijacijom nacionalnih vatrogasnih organizacija, organizatorom prestižne Vatrogasne olimpijade koja svake 4 godine biva organizirana u drugoj zemlji, a naredna će se odvijati u slovenskom Celju sredinom srpnja ove godine.

Zahvaljujući toj suradnji, najnovijom članicom CTIF-a postao je Senegal, prva zemlja iz Afrike u okrilju globalne vatrogasne asocijacije, a tim putem krenula je i Indija, jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta. Njihov veliki cilj sudjelovanje je na spomenutoj Vatrogasnoj olimpijadi u Celju, a pri tome će im svakako pomoći organizacija Međunarodnog trening kampa „Vatrogasni sport 2022.“ (eng. International Training Camp „Fire Sport 2022“). U njemu će uz domaće predstavnike sudjelovati vatrogasci iz Indije, Senegala, Mađarske i Slovenije, a očekuju se i gostujući vježbatelji iz drugih istočnoeuropskih zemalja.

U jednotjednom programu trening kampa, od 23. do 30. lipnja, sudionici će uvježbavati penjanje na toranj pomoću ljestve kukače, utrku na 100 metara s preprekama, štafetnu utrku na 400 metara s preprekama i mokru vatrogasnu vježbu. Program uključuje i edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće te posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj.

Partner Vatrogasne sportske udruge Žiškovec pri organizaciji ovog trening kampa između ostalih je Poljoprivredno gospodarstvo Geler iz Malog Mihaljevca, čiji nedavno prošireni smještajni kapaciteti zajedno s adrenalinskim parkom predstavljaju mamac za brojne domaće i strane goste. Uz njihove terene, lokacije samih treninga biti će na više mjesta u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, što jamči zanimljiv i atraktivan program boravka za sve sudionike. Pri kraju biti će održano i završno interno natjecanje svih sudionika, a za sve njih pripremljene su i posebne diplome organizatora.

VSU Žiškovec

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.