Izmoreni branitelji Mariupolja i dalje izlaze iz čeličane

Gotovo tisuću vojnika iz čeličane Azovstalj se predalo, tako tvrde Rusi. Ukrajina to zove evakuacijom. No, na snimkama nema ni Crvenog križa, ni UN-a. Samo ruski vojnici koji odvode ukrajinske zarobljenike u samoproglašenu Narodnu republiku Donjeck na istoku Ukrajine.

Njihova je sudbina sada u rukama Kremlja.

Vidno izmoreni, bez riječi, branitelji Mariupolja i dalje izlaze iz čeličane. Među ljudima koji su 82 dana branili grad: i žene, i mladi, i stariji. I zabrinuti i ponosni.

Predalo ih se gotovo tisuću u 24 sata, kažu Rusi.

“Od 16. svibnja predalo se ukupno 959 boraca, uključujući 80 ranjenih. Među njima je 51 branitelju bila potrebna liječnička pomoć pa su hospitalizirani u bolnici u Novoazovsku, u Narodnoj Republici Donjeck”, kaže Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva.

Rusi su temeljiti. Provjeravaju tetovaže koje bi mogle otkriti da su pripadnici Azova. Dok utvrđuju identiteta svakog od vojnika, među njima, kako se sada čini, i dalje nema zapovjednika iz Azov.

“Misija evakuacije se nastavlja. Nadziru je naši vojnici i obavještajci. Uključeni su najutjecajniji međunarodni posrednici”, rekao je Volodimir Zelenski.

Ukrajinci žele razmjenu, no ruska Duma raspravlja o uvođenju smrtne kazne za borce iz čeličane. Takav je zakon danas uveo i bjeloruski predsjednik Lukašenko. Ipak, Ukrajinci ne odustaju.

“Mariupolj neće biti predan Rusiji. Privremeno bi mogao biti okupiran. Ali bit će oslobođen. Cijenimo živote svakog vojnika i ti su ljudi heroji, pa zato pokušavamo uložiti sve moguće napore da ih spasimo”, kazao je Sergej Korsunski, ukrajinski veleposlanik u Japanu.

O njihovoj sudbini procjena nema ni iz Pentagona, izvještava RTL.
 

 
“Želim biti oprezan i ne procjenjivati koje su ruske namjere ili planovi. Ali dugo smo govorili o značaju Mariupolja, velike luke na Azovskom moru, koja je istodobno geografski važna za borbe na istoku”, poručio je John Kirby.

Rusi nastavljaju napade uz obalu Crnog mora. Bombardirali su selo tik uz granicu s Moldavijom. Uz to, iz Kremlja poruka: nema pomaka u mirovnim pregovorima.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.