Foto: Tibor Martan

IV. Festival kinča i izložba ruža od krep papira „Ruže svete Rite“

Unatrag tri godine u holu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu organizira se Festival kinča odnosno izložba cvijeća od krep papira s ciljem promocije tradicijskog božićnog i svadbenog nakita, ali i drugih ukrasa od krep papira.

Želja je organizatora, Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“ i Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, predstaviti maštovitost, kreativnost i originalnost predaka. Osim postavljanja svojih izložaka sudionici Festivala mogu u radioničkom dijelu Festivala prezentirati i izradu svojih izložaka.
 

 
Proteklih godina Festival kinča bio je iznimno dobro prihvaćen u javnosti i dobro posjećen. Na Festivalu kinča su dosada sudjelovali izlagači iz svih područja SZ Hrvatske i to Međimurja, Hrvatskog zagorja, Podravine, Prigorja, Moslavine, Turopolja te ruska nacionalna manjina. Ovogodišnji Festival kinča poprimit će međunarodni karakter budući da će svoje ruže od krep papira predstaviti pojedinci, društva i udruge s područja susjedne Republike Slovenije.

Vrijedni istaknuti kako se među izlagačima nalaze i učeničke zadruge s područja Varaždinske i Zagrebačke županije.

Ovogodišnji Festival kinča posvećen je ružama od krep papira i sv. Riti iz Casije koje se časti kao svetica trna i ruže. Uz kinč sudionici Festivala predstavljaju i svoja autohtona jela, kolače i slastice, narodnu nošnju, plesove i pjesme.

Pokrovitelji IV. Festivala kinča su: Varaždinska županija, Hrvatski sabor kulture i Ministarstvo kulture i medija republike Hrvatske.

Program ovogodišnjeg IV. Festivala:
21. 5. 2022. – “Ruže sv. Rite” – zajednička izložba sudionika IV. Festivala kinča na prostoru ispred Kulturnog centra “Ivan Rabuzin”:
– 14.00 – 15.00 h: okupljanje sudionika i postavljanje izložbenih stolova
– 15.00 h: otvorenje Festivala i predstavljanje sudionika
– 16.00 h: kulturno-umjetnički program, razgled izložbenih stolova od strane građanstva i medija, pokazne radionice, degustacija domaćih kolača
– 18.00 h: svečano zatvaranje Festivala, podjela zahvalnica i priznanja
– 19.00 h: blagoslov ruža i sv. Misa za sudionike IV. Festivala kinča, župna crkva sv. Antuna Padovanskog, sv. Misu predvodi fra. Ivan Marija Lotar

Iz Međimurja će nastupiti KUD Florijan Andrašec iz Dekanovca, a svoje radove će, među ostalima,  izložiti i Nada Tomašek i Ljubica Đurkin.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.