Izvor: EPA / Autor: KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Von der Leyen: Završava se doba ruskih fosilnih goriva u Europi

U Bruxellesu navode da Poljska i Bugarska umjesto ruskog plina dobivaju energent iz njima susjednih članica EU.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je u srijedu u Bruxellesu da je ruska odluka o obustavi isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj agresivan potez koji EU smatra oblikom ucjene.

EK je spremna zaštiti europske potrošače plina
Komentirajući odluku ruske kompanije Gazprom o jednostranom prekidu isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj, Von der Leyen je rekla da nisu iznenađeni te da se radi o još jednoj provokaciji Kremlja.

“Osigurat ćemo da Gazpromova odluka ima najmanji mogući utjecaj na europske potrošače”, rekla je na tiskovnoj konferenciji.

“EU se pripremila za takav potez i na njega će dati hitar, zajednički i koordiniran odgovor. Bugarska i Poljska već dobivaju plin od svojih susjeda iz EU zbog prethodnih ulaganja u jačanje plinske infrastrukture i međupovezanost između država članica“, naglasila je.

Naglasila je da je Putin još jednom pogrešno očekivao da će svojim potezima unijeti razdor unutar članica EU.

Potezi Kremlja ubrzavaju zelenu tranziciju EU
Obećala je će EK i države članice intenzivirati rad u regionalnim grupama kako bi ublažile bilo kakve utjecaje na moguće prekide u dobavi plina.

Također je rekla da će nastaviti tražiti zamjenske opcije i da će izvršno tijelo EU sljedećeg mjeseca predstaviti svoje planove za ubrzanu zelenu tranziciju.

“Posljednji agresivni potez Rusije je još jedan vrlo oštar podsjetnik da moramo raditi s pouzdanim partnerima i graditi našu energetsku neovisnost“, dodala je.
 

 
Ne plaćajte plin u rubljama
Von de Leyen je također upozorila europske dobavljače energije da se ne pridržavaju ruskih zahtjeva za plaćanjem plina u rubljama.

“Plaćanje u rubljama, ako to nije predviđeno ugovorom, predstavlja kršenje naših sankcija”, rekla je. Podsjetila je da oko 97 posto svih ugovora s ruskim dobavljačima eksplicitno predviđa plaćanje u eurima ili dolarima.

Rekla je da tvrtke bez ugovora u kojima se navodi plaćanje u rubljama ne bi smjele popuštati ruskim zahtjevima jer bi to za njih bio “visok rizik”.

Poljska i Bugarska su odbile plaćati ruskih plin u rubljama nakon čega je ruski trgovac plinom jednostrano zatvorio ventile. Nakon toga je Austrija najavila da će ruski plin plaćati u rubljama, a spremnost na prihvaćanje ruskih uvjeta su još prije pokazale Slovačka i Mađarska.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.