Svečanom sjednicom Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije obilježen Svjetski dan Roma

8.travnja obilježava se Svjetski dan Roma s ciljem proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno proglašen 1990. godine u Poljskoj u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Londonu 1971. godine na kojem je donesena odluka o romskoj himni i zastavi. Svjetski dan Roma u Međimurju obilježen je svečanom sjednicom Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Vijeća Matjaš Oršuš, a uz članove Vijeća nazočili su joj zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pročelnica UO za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, zamjenik načelnice Općine Orehovica Marko Balog i zamjenik načelnika Općine Pribislavec Kruno Oršuš.

U svom je govoru predsjednik Vijeća Matjaš Oršuš istaknuo kako vjeruje da će se, s obzirom na težinu problema romske nacionalne manjine, u skoroj budućnosti razviti konstruktivnije suradnja s ciljem rješavanja problema i izazova: “U ime Vijeća zahvaljujem Međimurskoj županiji što je prihvatila naš prijedlog i što se krenulo u izradu strategije pomoći Romima, što će, vjerujem, rezultirati njihovim sveobuhvatnim uključivanjem u društveni život Hrvatske.”

Vaša zastava je gore zelena, dolje plava, a u sredini kotač. Vi ste narod koji spaja i nebo i zemlju, hajde da zakotrljamo taj kotača prema boljoj sutrašnjici.”, kazao je zamjenik Grivec čestitavši Svjetski dan Roma.

Obilježavanje ovog dana omogućava čuvanje vaše tradicije i kulture, ali je i prilika da se osvrnemo i promislimo o položaju Roma, o kršenju dječjih prava i prava žena unutar zajednice i nizu drugih problema s kojima se Romi susreću u svojoj zajednici.“, naglasila je pročelnica Odrčić Mikulić, pritom uputivši riječi vijećnicama i vijećnicima: “Vi ste glas svojih sugrađana, svoje zajednice i kroz vaše djelovanje imate mogućnost utjecati na unaprjeđenje položaja vaše zajednice. Vaša je dužnost da svojim primjerom pozitivno i aktivno utječete na promjene, da ističete pozitivne primjere iz zajednice te vas pozivam da zajedno gradimo tolerantno društvo, da se poštujemo, prihvaćamo i uvažavamo. Naša je zadaća u takvom duhu odgajati mlade generacije.”

Nakon čestitke za njihov Dan, gradonačelnica Cividini, kazala je da se u romska naselja ulagalo i ulagat će se, ali potrebna je i suradnja romske nacionalne manjine. “Morate pružiti čvrstu ruku suradnje, jer ćemo samo tako doći do boljih rezultata.”, zaključila je.

Svečanu sjednicu obogatio je Slađan Ignac izvedbom nekoliko romskih pjesama na harmonici.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.