Obljetnica stote godine speedwaya započinje u Međimurju – Europskoj regiji sporta 2022

Hrvatska i Međimurje će na sam Dan Međimurske županije, 30. travnja biti domaćini motociklističkog spektakla Tehnix FIM Speedway Grand Prix of Croatia.

Nakon deset godina svjetsko prvenstvo u speedwayu vraća se u Međimurje, na Stadion Milenium, gdje će 16 najboljih vozača svijeta odmjeriti snage. Bartosz Zmarzlik, kao drugoplasirani protekle sezone, predvodi vozače iz cijelog svijeta, ali i predstavnika domaćina, slovenskog prvaka Mateja Žagara koji će voziti kao Wild Card. Dva rezervna vozača dolaze nam iz Mađarske i Slovenije, Nik Škorija i Denis Fazekas.

Očekujemo rasprodan stadion, oko 7 000 posjetitelja, od čega 3 500 turista koji će noćiti od Zagreba do Sv. Martina te ostvarenih 20 000 noćenja samo za vrijeme trajanja ovog događaja.“, rekla je Darija Pavlic, direktorica utrke Tehnix FIM SPEEDWAY GRAND PRIX OF CROATIA, ujedno predstavnica FIM-a Svjetske motociklističke federacije, na predstavljanju jedne od najvećih sportskih manifestacija u Hrvatskoj u 2022. godini u VIP dvorani stadiona Milenium. „Ovo će ujedno biti prilika da proslavimo i 17 godina našeg stadiona u Donjem Kraljevcu, nakon kojeg će GP ugostiti Varšava i Prag, sve do 11. utrke u Australiji.“, dodala je direktorica i time jasno dala do znanja kako je međimurska trka na kalendaru velikih svjetskih centara. Kvalitetu je prepoznao FIM, ali i novi promotor Discovery Sport Event kao vlasnici Eurosporta, koji će sliku speedwaya i sliku Međimurja prenijeti u čak 40 zemalja svijeta.

Državna tajnica pri Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman nadovezala se pohvalama obitelji Pavlic i cijeloj ekipi okupljenoj u Speedway klubu Milenium, na snažnoj želji, volji i znanju za organizaciju ovakvih natjecanja: „Drago mi je što nakon stanke dolazimo do ovog mega događaja za Hrvatsku. Takve sportske manifestacije uvelike pridonose razvoju turizma, posebice na kontinentu, a svi znamo kako su upravo naši uspješni sportaši najbolji promotori čitave zemlje. Ova utrka ima izuzetan značaj za razvoj kontinentalnog turizma i posebno veseli što su već sada popunjeni svi smještajni kapaciteti u Međimurju.

Župan Međimurske županije Matija Posavec posebno se osvrnuo na ponos što se ova utrka održava u 2022. godini, kada Međimurje kao prva nosi titulu Europske regije sporta. „Nekoliko je osnovnih razloga zašto ova manifestacija ima poseban značaj. Jedan je svakako taj da se ovaj veliki spektakl svjetskih razmjera održava u Međimurju koje s ponosom nosi titulu Europske regije sporta, a trka se održava na sam Dan Međimurske županije, 30. travnja, kao Spomendan u Republici Hrvatskoj. Osim toga, ovime smo dobili šansu da promoviramo naš identitet i vrijednosti, da budemo prepoznatljiviji diljem Europe i svijeta, a dodana vrijednost je i da što se ujedno obilježava u okviru 100 godina speedwaya. Ovdje imamo ekipu ljudi koji su možda jedini u Međimurju i Hrvatskoj pravi promotori speedwaya kao sporta – hvala Zvonko, Jura i Darija.“, naglasio je župan Posavec i pozvao sve na utrku u okviru Dana Međimurske županije.

Zvonimir i Jurica Pavlic, sportski su domaćini i odgovorni za stadion, stazu i procese te su s ponosom najavili kako će se staza pripremiti na najbolji mogući način na zadovoljstvo svih vozača. Iako je naš trofejni vozač odlučio završiti s karijerom, Jura je naglasio kako se utrke ne zaboravljaju i da će ga adrenalin vuči na stazu, ali i kako je lijepo gledati s vanjske strane te pripremati stazu za svoje prijatelje i kolege.

Naš cilj je pripremiti stazu da utrka bude što više izjednačena, da publika uživa u svim borbama i jednom atraktivnom speedway danu“, dodao je Jura, a Zvonimir je kao siva eminencija Tehnix FIM Speedway Grand Prixa of Croatia istaknuo ponos da su mladi preuzeli kormilo. „Ono što mogu reći je da sam sretan što je organizacija predana u kvalitetne i dobre ruke, ali i da se dokazalo da će poslije speedwaya biti – speedwaya. I Jura i ja bili smo natjecatelji, pa kao vozač mogu reći da nas očekuje događaj događaja, nešto što će se pamtiti.“, naglasio je Zvonimir Pavlic najavom tehnički iznimno zahtjevnih priprema i same utrke.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.