Dani Međimurske županije održat će se od 18. do 30. travnja s više od 40 kulturnih, sportskih i zabavnih programa

Od ponedjeljka, 18. travnja do subote, 30. travnja 2022. godine Međimurska županija obilježit će svoje dane s više od 40 kulturnih, sportskih i zabavnih programa. Nakon što epidemiološke prilike posljednjih dvije godine nisu dopuštale veća okupljanja i događanja, Dani Međimurske županije vraćaju se na velika vrata bogatim i sadržajnim programom koji će započeti sportskim događajem – tradicionalnom biciklijadom BIMEP, s obzirom da Međimurje ove godine nosi titulu Europske regije sporta, a obilježavanje će završiti na sam Dan Međimurske županije, 30. travnja, mimohodom povijesnih postrojbi i koncertom Tereze Kesovije.

I ove godine Dani Međimurske županije bit će spoj međimurskih vrijednosti, povijesti, sporta, glazbe i kulture s ciljem promocije našeg identiteta. Program je nastao kao spoj suradnje brojnih pojedinaca, udruga, općina, gradova i cijele zajednice kako bi odali poštovanje međimurskoj povijesti, funkcioniranje u sadašnjosti i pogled prema budućnosti. Poseban značaj dali smo važnim obljetnicama u 2022. godini – 351. obljetnici pogibije Petra  Zrinskog  i Frana Krste Frankopana, 11. godini od kako je Hrvatski sabor proglasio Spomendan pogibije, 21. godini djelovanja Zrinske garde Čakovec, 30. godini Hrvatskog kajkavskog kolendara i 401. rođendanu Petra Zrinskog.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matije Posavec prilikom predstavljanja programa ovogodišnjih Dana Međimurske županije dodavši da vjeruje kako među 43 sadržaja svatko može naći nešto što mu je zanimljivo i privlačno: „Želimo da se s Danima županije identificiraju i uključe svi građani našeg Međimurja.“

Sam Dan Međimurske županije obilježava se 30. travnja u spomen na velikane Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana koji su tog datuma 1671. godine pogubljeni, a kako je naglasio predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, najsvečaniji dio obilježavanja Dana županije bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije i dodjela županijskih priznanja zaslužnim pojedincima.

Zrinskima i Frankopanima odat će se počast u Međimurju, Zagrebu, ali i u Bečkom Novigradu gdje će se otkriti spomenik čakovečkog kipara Mihaela Štebiha našim velikanima.

Sportskih sadržaja tijekom obilježavanja Dana županije u Europskoj regiji sporta 2022. ne nedostaje. Osim tradicionalne biciklijade međimurskim putevima BIMEP koja prolazi kroz 16 punktova cijelim Međimurjem, održat će se i Polumaraton Zrinskih, otvorenje atletske staze u Belici, Dan sporta koji će okupiti naše sportaše i rekreativce, a velikim spektaklom u Donjem Kraljevcu, Speedway utrkom Gran Prix, zaokružit će se sportski dio događanja u okviru Dana županije.

Održat će se i predstavljanje međimurskih domaćih proizvoda i rukotvorina, Sajam cvijeća u Prelogu, međimurska vina predstavit će se na Mađerkinom bregu, ali i u Zagrebu u organizaciji Društva Međimuraca u Zagrebu.

Važan dio programa čine kulturna događanja, među kojima je nekoliko u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Predsjednik Ogranka Ivan Pranjić s ponosom je naglasio predstavljanje tri knjige i Prirodoslovni znanstveni skup „Hrvatski prirodoslovci iz Međimurja“, prvi takav skup koji će okupiti naše prirodoslovce. Muzej Međimurja Čakovec bit će jedan od glavnih domaćina događanja tijekom obilježavanja Dana županije, a među prvim aktivnostima bit će im otvorenje izložbe Stephana Lupina – Lupinizam, kazala je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

Održat će se i informatičke radionice za učenike, besplatan obilazak autobusom Hop on-Hop off najljepših i najzanimljivijih međimurskih atrakcija, Međimurski pub kviz, izložba fotografija Miroslave Novak Hranjec, humanitarni koncert za Katružu Ivice Pepelka, otvorenje Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Čakovec kao jednog od najvećih i najvažnijih projekata u obrazovanju koji se trenutno provodi u Međimurju, a Dane Međimurske županije zaokružit će mimohod povijesnih postrojbi, Dan lovnog kulinarstva u organizaciji Lovačkog saveza Međimurske županije, Speedway utrka i koncert legendarne dive hrvatske glazbene scene Tereze Kesovije koja je najavila jedinstveni koncert za sve Međimurke i Međimurce.

Dani Međimurske županije održat će se od 18. do 30. travnja s više od 40 kulturnih, sportskih i zabavnih programa

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.