Zanimljiva župna tribina povodom 20. obljetnice proglašenja Bedekovićevih graba spomenikom prirode

Sinoć je u Pastoralnom centru župe Sveti Juraj na Bregu održana zanimljiva tribina o livadnom plavcu, biološkom blagu Bedekovićevih graba povodom 20. obljetnice proglašenja istih spomenikom prirode.

Svakako se nadamo da ovo nije jedino predviđeno obilježavanje ove vrijedne obljetnice, a na pitanje zašto se kao župnik župe Sveti Juraj na Bregu odlučio na organiziranje ove zanimljive tribine vlč. Ivica Puškadija je odgovorio: Razlog je jednostavan, radi se o našim župljankama koje su dale svoj izvanredan doprinos u otkrivanju tajni Bedekovićevih graba, organizirale istraživanje i proučavanje, ovo je njihova ostavština i cilj je upoznati i širu javnost s livadnim plavcima i njihovoj povezanosti s ljekovitom krvarom i crvenim mravima.

A župljanke su Željka Kadi i Jelena Pavlic. Profesorica Kadi je radeći svoj diplomski rad o bioraznolikosti Međimurja spoznala da je velika ili ljekovita krvara koja raste u Bedekovićevim grabama rijetka i ugrožena biljna vrsta. Istražujući dalje otkrila je simbiozu  zagasitog livadnog plavca, velikog livadnog plavca i ljekovite krvare. Životni ciklusi velikog i zagasitog livadnog plavca izuzetno su složeni, usko su specijalizirani s obzirom na prehranu i prezimljavanje u mravinjacima.
Dvije sestrinske vrste leptira evolucijski su se prilagodile suživotu na istoj biljci. Uz to, svoj životni ciklus prilagodile su tradicionalnom periodu otkosa trave za sijeno i otavu, dakle ovise i o čovjeku.

Budućnost ugroženih vrsta vlažnih livada košanica Bedekovićevih graba ovisi ponajviše o spremnosti vlasnika livada da ih, iz sezone u sezonu, održavaju prema preporukama znanstvenika. Prvo desetljeće zaštite obilježila je odlična suradnja s vlasnicima livada, kojima iskazujemo veliku zahvalnost i poštovanje za doprinos tradicionalnom gospodarenju livadama. Iako i danas vlasnici paze da rade otkos prema preporukama jedan od problema postaje mehanizacija kojom se kosi. Stoga autor ovih redaka predlaže da Općina Sveti Juraj na Bregu, Turistička zajednica i Javna ustanova Međimurska priroda razmisle možda i o nekom turističkom događaju tipa Dani košnje na kojima će se ručno kositi, baš kak’ su negda naši stari (Dane žetve već imamo, zar ne!) pa da se spoji ugodno s korisnim, zaštiti ovo jedinstveno biološko blago i proširiti turističku ponudu u čemu smo i inače spretni.

U sklopu tribine prikazan je i dokumentarni film Njihov mali svijet koji je Željka Kadi snimila sa svojom sestrom Jelenom Pavlic, također profesoricom biologije i kemije koja je izradila diplomski rad na tu temu. U prezentaciji im je pomogla i kći Jelene Pavlic, mala Mila koja ide maminim i tetinim stopama.

Šlag na kraju dala je druga djevojčica, Gita Radiković pročitavši pjesmu Livada iz svoje slikovnice Plavac posvećenu livadnim plavcima.

Uz župljane Svetog Jurja na Bregu tribini je prisustvovala i predstavnica Javne ustanove Međimurska priroda Monika Cindrić. Javna ustanova Međimurska priroda je inače preuzela brigu o Bedekovićevim grabama pa vjerujemo da će se stanje poboljšati velikim koracima.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.