Ravnatelj Civilne zaštite RH obišao prihvatni centar u Goričanu

U Hrvatsku je do sada ušlo više od 11 000 ljudi iz Ukrajine, a većini njih prvi doticaj s Hrvatskom jeMeđimurska županija.

Kroz granične prijelaze u najsjevernijoj hrvatskoj županiji prošlo je više od 8 500 osoba, odnosno oko 80% raseljenih osoba koje su ušle u Hrvatsku. Na starom graničnom prijelazu u Goričanu suradnjom svih aktera Sustava civilne zaštite organiziran je prihvatno-tranzitni centar koji su jučer obišli ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut, izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurska županija primjer je odlične suradnje na svim razinama, od nacionalne, regionalne i lokalne razine. Razmjenjujemo sve informacije i potrebe koje treba rješavati, od ulaska na granični prijelaz Goričan preko kojeg sigurno ulazi više 80 posto raseljenih osoba pa do prihvata na samom graničnom prijelazu i rješavanja svih administrativnih carinskih potreba.“, kazao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj RCH Damir Trut koji je podsjetio i na Javni poziv za dostavu ponuda vlasnika stambene jedinice za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju koji je raspisalo Ministarstvo unutarnjih poslova temeljem Odluke o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine.

Istaknuo je da se svakodnevnom komunikacijom razmatraju svi elementi kako bi se na najbolji mogući način posložio sustav i pomoglo osobama koje su zahvaćene ratom u Ukrajini.

Nakon obilaska prihvatno-tranzitnog centra u Goričanu kojem su nazočili i voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske Krunoslav Fekonja, načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković, koordinatorica za poslove CZ Marijana Klanac, koordinator za poslove CZ Darko Majstorović, pročelnik PUCZ Varaždin Ivica Matošić i predsjednica GD CK Čakovec Dubravka Kečkeš, održan je radni sastanak u prostorijama Međimurske županije.

Tema obilaska prostora Graničnog prijelaza Goričan bila je namjera da se na licu mjesta vidi kako funkcionira sustav prihvata raseljenih osoba u Međimurju. „U našoj županiji smješteno je 165 osoba, od toga većinom u privatnom smještaju. Na raspolaganju je oko 200 ležajeva u privatnom smještaju, a prihvatni centri u Ivanovcu, Donjem Kraljevcu i Pribislavcu su u stanju pripravnosti. Uključili smo oko 30 djece u obrazovni sustav, a na raspolaganju je i 21 prevoditelj.“, kazao je župan Posavec te pritom dodao da je Međimurje poslalo 10 tona humanitarne pomoći Rivenskoj oblasti, prijateljskoj regiji u Ukrajini. „Moramo izraziti veliku zahvalnost i poštovanje svim volonterima i cijelom sustavu koji svakodnevno dežura i brine o raseljenim osobama koje stižu u Međimurje.“, naglasio je župan Posavec.

Da u Međimurskoj županiji sustav doista vrlo dobro funkcionira, potvrdio je i izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt: „Sve službe su na najvišem mogućem stupnju suradnje. Nalazimo se u situaciji koja nije nimalo ugodna, no sustav je cijelo vrijeme maksimalno na raspolaganju.“

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.