Preminuo 57-godišnji David Bennett, prva osoba s presađenim srcem genetiski modificirane svinje

Teški 57-godišnji srčani bolesnik poživio je dva mjeseca nakon transplantacije

Liječnici u Baltimoru, u SAD-u, potvrdili su da je preminuo 57-godišnji David Bennett, koji je bio prva osoba s presađenim srcem genetiski modificirane svinje, objavio je BBC.

Bennet je preminuo 8. ožujka, nakon što je 7. siječnja u sedamsatnoj operaciji u bolnici u Baltimoreu dobio srce genetski modficirane svinje.

Smrt pacijenta liječnici doživjeli kao poraz

Preminuli je šest tjedana prije transplantacije bio na aparatima pošto mu je dijagnosticirana bolest srca u terminalnoj fazi zbog koje se odlučio na transplantaciju.

Iako su liječnici nekoliko dana nakon eksperimentalne operacije potvrdili da se osjeća dobro te je nakon toga počeo provoditi vrijeme sa svojim obitelji, stanje se naglo počelo pogoršavati prije nekoliko dana.

Nakon što se Bennettu stanje pogoršalo, liječnici su bili veoma potišteni.

“Pokazao se kao hrabar i plemenit pacijent koji se borio do kraja”, rekao je kirurg Bartley Griffith, koji je izvršio transplantaciju, u priopćenju koje je objavila bolnica.

Bennettov sin, David mlađi rekao je da su zahvalni za svaki novi trenutak, koji su proživjeli zajedno.

Srce je neko vrijeme radilo kao ‘sat’

Najveća prepreka korištenju organa druge vrste je “hiperakutno odbacivanje”. Tijelo vidi tkivo kao toliko strano da počinje uništavati donirani organ u roku od nekoliko minuta.

Znanstvenici su se nadali da će deset genetskih modifikacija napravljenih na svinji značiti da će njezini organi biti prihvatljivi za ljudsko tijelo.

Nakon transplantacije nije bilo hiperakutnog odbijanja. I mjesec dana nakon operacije je kirurški tim rekao da još uvijek nema znakova odbijanja i da je donirano srce radilo kao “Ferrari motor”.

Ali upozorili su da je Bennett još uvijek slab.

Što se točno dogodilo od tada i točan uzrok smrti gospodina Bennetta nije još jasno.

Prva transplantacija svinjskog srca prekretnica u medicini

Dr. Griffith je prije Bennettove smrti ocijenio da će operacija dovesti svijet “jedan korak bliže rješavanju krize nedostatka organa”.

Trenutno 17 ljudi umire svaki dan u SAD-u čekajući na transplantaciju, a navodno ih je više od 100.000 na listi čekanja.

Mogućnost korištenja životinjskih organa za ksenotransplantaciju kako bi se zadovoljila potražnja već se dugo razmatra, a već je uobičajeno korištenje srčanih zalistaka svinja.

U listopadu 2021. kirurzi u New Yorku objavili su da su čovjeku uspješno transplantirali svinjski bubreg. Operacija je u to vrijeme bila najnapredniji eksperiment na tom području do sada.

Međutim, primatelj je tom prilikom pao u komu, koja nije ostavila nadu za oporavak, piše Una TV.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.