FOTO: Međimurska županija

Uspješna turistička godina u Međimurskoj županiji

Ostvarenih 78% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, osvojene četiri turističke nagrade „Simply the best“, održano više od 30 turističkih manifestacija, uveden prvi „Hop on-hop off“ sustav izvan velikih gradova u ovom dijelu Europe, obnovljena fortifikacija Starog grada Zrinskih i otvoren suvremeni muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja – samo su neki od uspješnih pokazatelja i projekata ostvarenih u 2021. godini u najuspješnijoj destinaciji kontinentalnog turizma Hrvatske, Međimurskoj županiji.

Turističke rezultate iz 2021. godine i velike planove za 2022. godinu predstavili su župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula na konferenciji za medije u četvrtak, 17. veljače 2022. godine, na samu godišnjicu otvorenja Ekomuzeja Međimurje malo smještenog u Međimurskoj palači turizma.

Prema svim statističkim pokazateljima zaista možemo biti zadovoljni poslovanjem naših gospodarskih subjekata. Osim što smo ostvarili 78% noćenja u odnosu na 2019. godinu, koja je bila rekordna po broju dolazaka gostiju, veseli nas što su 38% naših gostiju stranci. Prepoznali su nas Nijemci, Slovenci, Česi, Talijani i Poljaci, koji u Međimurju borave čak 3 dana u prosjeku.“, naglasio je direktor Turističke zajednice MŽ Rudi Grula pritom se osvrnuvši na realizirane projekte.

Međimurska županija prošle je godine uspješno testirala „Hop on-hop off “ sustav, prvi takav destinacijski sustav u Hrvatskoj i šire izvan velikih gradova. Turistički autobus putuje svakog vikenda do najvažnijih i najljepših atrakcija gornjeg Međimurja, a ovaj uspješni projekt nastavlja se i 2022. zahvaljujući Turističkoj zajednici MŽ i partneru na projektu, tvrtki Rudi express kojoj je dodijeljena nagrada „Simply the best“ za kreativno oblikovanje turističke ponude. Prva je to od čak četiri turističke nagrade koje su 2021. godine stigle u Međimurje. Uz Rudi express, nagrada je stigla u ruke direktora TZ MŽ Rudija Grule za dugogodišnji rad u sustavu turističkih zajednica, iskazanu kreativnost i ostvarenu suradnju s lokalnom zajednicom na razvoju novih turističkih sadržaja, a nagrađena je i Turistička zajednica Međimurske županije za inventivnost i kvalitetu kampanje „Međimurje daje više“ koja je značajno utjecala na povećanje turističkog prometa u vrijeme pandemije COVID-19 i projekt Međimurska palača turizma  Ekomuzej Međimurje malo, za izvrsnost, kvalitetu i cjelovitost oblikovanja posebnih sadržaja čime je značajno obogaćena turistička ponuda Međimurja.

Među najvažnijim projektima koji su ostvareni u 2021. godini u Međimurju, Grula je istaknuo projekt Amazon of Europe bike trail zahvaljujući kojem je uspostavljen transnacionalni biciklistički proizvod i međunarodna specijalizirana agencija s booking sustavom za njegovu prodaju, zatim zajednički projekt tri županije 100 dvoraca sjeverne Hrvatske i kampanju „Kupaj se i kliži“ provedenu u suradnji s Termama Sveti Martin i TZ Sv. Martin na Muri. Otvorena je i Skelarska kuća u Žabniku i Matulov grunt u Frkanovcu. Turistička zajednica Međimurske županije u 2021. godini podržala je održavanje više od 30 odličnih turističkih manifestacija na području Međimurja koje su zasigurno pridonijele odličnim turističkih pokazateljima, a uspješno je realizirala rekordni proračun u visini od 6,5 milijuna kuna. „U novu godinu ušli smo bez ijednog neplaćenog računa i u potpunosti smo realizirali rekordni proračun što nam je veliki vjetar u leđa za ovu godinu u kojoj nas čekaju nove sjajne stvari.“, zaključio je Grula.

Prošle je godine završeno najveće ulaganje u kulturnu baštinu u Međimurju – obnovljena je fortifikacija Starog grada Zrinski i otvoren muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja zahvaljujući europskom projektu vrijednom više od 40 milijuna kuna. U nešto više od pola godine, koliko je Riznica otvorena, posjetilo ju je čak 11 000 građana.

Odlični turistički pokazatelji u Međimurskoj  županiji rezultat su ogromnog truda malog broja ljudi koji s velikom ljubavlju i strašću ulažu svoje znanje i vrijeme u razvoj naše turističke ponude. Da je 2021. godina bila uspješna potvrđuje nam broj ostvarenih dolazaka i noćenja, a samo tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ostvarili smo rast od 50% u dolascima i 40% u noćenjima u odnosu na 2019. godinu.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je dodao da su u tijeku veliki turistički projekti, poput Vidikovca na Mađerkinom bregu, a novih planova i projekata ne nedostaje.

Pripremamo projekte za prijavu na natječaje, a među najvažnijima su revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu, hipodrom u Čakovcu koji želimo pretvoriti u novu zelenu gradsku oazu, nastavljamo s prekograničnim projektima, razvijamo Međimursku vinsku cestu, cikloturizam i turizam na vodi koji ćemo povezati s titulom Europske regije sporta koju ponosno nosimo u 2022. Nastavljamo s dosadašnjim uspješnim projektima i kampanjama, a otvorenjem Vidikovca na Mađerkinom bregu, Štrigova i Međimurje će dobiti novi, vrhunski turistički sadržaj kojim ćemo se još jače ucrtati na turističku kartu Europe.“, poručio je župan Posavec.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.