FOTO: Slavko Štulić

Može li se “kliknuti” s gradom u kojem nisi rođen?

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Jučer sam bio u Ninu. Moj drugi posjet tom kraljevskom gradu. Prvi je bio prije dvadesetak godina. Bio je to organiziran “službeni vjerski pohod” koji nije ostavio neki dojam na mene, možda prvenstveno zato jer nisam ni došao u pravi kontakt s Ninjanima, a vjera i ja obilazimo se kao mačka oko vruće kaše.

No jučer, rekao bi čovjek skoro pa sudbinski, jučer sam jednostavno kliknuo s Ninom pa time automatski i s Ninjanima. Pružili su mi osjećaj iskrene dobrodošlice, topli doček, opuštenu atmosferu, osjećaj kao da tu prirodno pripadam i najnormalnije da se upravo sada nalazim upravo tu. Bio je to jednostavno onaj neki osjećaj prirodnosti i pripadnosti kad uopće ne razmišljate kako se morate ponašati jer ste vi dio te cjeline u svojoj najnormalnijoj formi postojanja i bivanja.

Neću ja tu sad pisati o bogatoj povijesti Nina, ima te literature na internetu, ja samo želim reći kako sam se jučerašnjom posjetom Ninu jednostavno osjetio potpun, upio dušu tog grada u sebe i stavio onaj zadnji komadić puzzle u svoj faktor radosti i sreće.

Prenijet ću reći jednog Ninjanina koje će pomoći da osjetite zašto me moj jučerašnji posjet Ninu toliko fascinirao:

Smiraj dana u Ninu
Definitivno Nin 😉 i Zadar imaju najljepši Smiraj dana..
U Zadru je zalazeće sunce otisnulo nevjerojatno snažne dojmove, koji do danas ne blijede. Kao golem i savršeno postavljen simbol koji uranja u more, zadarski zalazak sunca nevjerojatno je raskošan prizor koji je nadživio vrijeme. Svjedoče o tome glasoviti svjetski putnici i putopisci, dokazuju to tisuće razglednica zalazećeg sunca sa zadarske rive:

Ovoj hipnotičkoj vizualnoj senzaciji možda najljepšu posvetu ispisao je glasoviti Alfred Hitchcock. Prigodom svog posjeta Zadru, u svibnju 1964. Maestro je promatrajući raskoš sunčeve igre ustvrdio: “Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu, ljepši čak i od onoga u Key Westu na Floridi, kojemu se svake večeri ide pljeskati.”U zanosu, ponesen ovom spoznajom, veliki majstor filmske umjetnosti pokušao je svojim fotoaparatom iz sobe 204 Hotela Zagreb uhvatiti ljepotu zalazećeg sunca. Njegov posjet gradu i njegove riječi memento su Suncu koje bacajući svoje posljednje zrake nikad ne umire. Kao što ne umire ni sjećanje na posjet velikog Hitcha….🤗😉

A iz Zadra i Nina gleda se isti zalazak sunca, osvjedočite se tom ljepotom na fotografiji Slavka Štulića preuzete iz Facebook grupe Nin u srcu!

Može li se "kliknuti" s gradom u kojem nisi rođen?
FOTO: Slavko Štulić

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.