Jesam li zmija ili samo gušter?

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Za razumijevanje ovog teksta prvo vas moram upoznati s gušterom i zmijom, koja je razlika među njima, a koje su sličnosti!

Gušter je hladnokrvna životinja i sunča se upravo kako bi podigao svoju tjelesnu temperaturu, čime je omogućeno normalno funkcioniranje njegovog organizama. Sunča se i zbog dobrobiti vitamina D kojeg ima u sunčevoj svjetlosti, a kojeg može unijeti putem UV zraka.

Kao i svake godine dolaskom toplih proljetnih dana zmije se bude iz zimskog sna i izlaze iz svojih zimskih skrovišta te kreću u potragu hranom, ali njihova aktivnost ponajprije ovisi o temperaturi okoliša, stoga ih se tijekom dana, kada je temperatura zraka dovoljno visoka, često može pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčanim površinama.

Glavna razlika između guštera i zmije je što gušter obično ima četiri noge, dok zmije nemaju noge. Međutim, neki gušteri su isto bez nogu. Nadalje, gušteri nemaju račvasti jezik, a zmije imaju račvast jezik. Štoviše, gušteri imaju kapke dok zmije nemaju kapke. 

Iako ima više sličnosti između guštera i zmije, nabrojat ću tri:

  • ustanovili smo već da su oboje hladnokrvne životinje stoga koriste vanjske izvore za zagrijavanje tijela,
  • oboje su mesožderi,
  • oboje proizvode otrov kao antipredatorsku adaptaciju.

I sad kad smo to saznali možemo na priču.

Na Pag sam došao u ponedjeljak. Iako je u vrijeme dok sam odlučivao da ću tjedan dana godišnjeg provesti ovdje prognoza išla na moju ruku – sunce, sunce i opet samo sunce realnost je bila potpuna suprotnost – kiša, kiša i opet samo kiša. Moji doma mi nisu vjerovali kad sam im rekao da još nisam bio na Gornjem moru, Kozjem brdu

I eto jučer, u petak, dva dana prije povratka kući granulo sunce. Isforsirao sam ručak već u podne (nije mi bio problem budući da sam ga ja spremao) i odjurio na ribičiju, odmah tu, Pod galiju. Znao sam da je u Paškoj vali more još prehladno da bi se riba mogla loviti s kraja, ali to nije uopće bilo važno. Došao sam, pripremio štapove i zabacio u more, a tada sam se, kao gušter, izvalio na suncu i upijao toplinu i vitamin D.

Kad je netko jezičav odnosno nema dlake na jeziku i zna ubosti svojim riječima kaže se za njega da je otrovan kao zmija. Nerijetko mi je upućen takav kompliment! I tu sad nastaje moja dilema:  ipak tražim toplinu kroz cijelu godinu, ne samo u proljeće, jezik mi opet nije račvast, ali je otrovan, hranu tražim konstantno itd. pa sad kad sam se sunčao nisam bio siguran sunčam li se kao gušter ili kao zmija?

PS: Provjerio sam pune li mi se dobro baterije tako što sam snimio Tik Tok. što velite?

@konobar_s_olovkom Ribanje i ribarsko prigovaranje #fishing #konobarsolovkom #konobar #adria #trending ♬ original sound – Luke Chlebowicz

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.