Ilustracija: Goran Radiković

Vremeplov u prošlu godinu – Izvještaj o radu udruge Mlada pera u 2021. godini

2021.godina je definitivno godina basni, a zašto baš basni najbolje opisuje recenzija učiteljice Ines Herman iz PŠ Turčišće:
Poštovani ,

oduševljena sam knjigom Vapaj basni. Pročitala sam ih u jednom dahu, doslovno. Izuzetno su pristupačne za razumijevanje dječjem umu, poučne, pisane jezikom primjerenim djeci, ali isto tako dobro bi došle i starijima jer bi svašta mogli naučiti ili se podsjetiti što to znači biti čovjek. Sa zadovoljstvom ću koristiti basne u svojem nastavnom procesu jer potiču na razmišljanje i razgovor . Daju mogućnost da se dijete izrazi ako ga nešto muči. Sve više djece doživljava psihičko, fizičko i virtualno nasilje i te basne mogu pomoći u osvješćivanju i nasilnika i osobe koje doživljava nasilje. Basne su prožete bogatstvom slika koje si djeca ,a i mi odrasli lako možemo predočiti. Hvala Vam što ste ovu divnu knjigu podijeli sa mnom.

A na prvi prošlogodišnji natječaj udruge Mlade pare Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara! pristigle su čak 283 basne što govori kako udruga pronalazi prave teme za svoje literarne natječaje i da je njezin rad sve prihvaćeniji diljem Hrvatske i suradnja se širi na sve veći broj škola. Rezultat je bojanka/slikovnica Vapaj basni koja je s razlogom nazvana upravo tako. Udruga je dala  priliku najmlađim autorima da u formi basne izraze vlastite pouke i mudrosti bile one upućene roditeljima, učiteljima, ili sebi samima te možda lakše progovore o temi ili problemu koji je za njih bitan.

Oni očito i jesu progovorili o onome što im je bitno i ukazali su na probleme, jer kako inače protumačiti da je u preko 15% pristiglih radova prisutno nasilje, u nemalom broju čak nasilje najgoreg oblika? Basne šalju poruke o problemima u pubertetu, nasilju zbog različitosti, nasilju zbog drugačijeg stava, mišljenja, izražavanja, ukazuju da roditelji nemaju vremena za djecu…djeca ne vide drugačije rješavanje problema nego nasiljem, prihvaćajući nasilje kao opravdan i jedini izlaz!

U drugoj polovici godine održana su još dva literarna natječaja: Kontinent ili more, u čemu različite su zore? i Da imam supermoć ova bi promjena morala doć’!

I opet su pronađene prave teme za literarne natječaje pa je tako jedan dio mladih kreativaca zapravo objasnio žiriju što se natječajem htjelo postići i da nije poanta u tome kad bi imali supermoći nego koje moći već imamo u sebi samima i možemo ih koristiti, poput tople riječi, dobrote, pomaganja starijima, nemoćnima, sortiranjem otpada, jednostavnim osmijehom i tako redom!

Literarni natječaj Kontinent ili more, u čemu različite su zore? proglašen je međunarodnim literarnim natječajem na kojem su na vlastito opetovano inzistiranje mogli sudjelovati svi osnovnoškolci i srednjoškolci Republike Hrvatske te učenici izvan Republike Hrvatske koji pišu na hrvatskom jeziku! Udruga Mlada pera je odlučila da ovaj put neće ostati gluha kao i država i pokazala je (opet) spremnost i na međunarodno djelovanje.

U subotu, 10.07.2021. godine, na četvrti rođendan udruge Mlada pera godine u Čakovcu je održana redovna izborna skupština udruge.

Izvještaj o radu od osnivačke skupštine 2017. godine do ove podnio je predsjednik udruge Gorkić Taradi. Za predsjednika je ponovo izabran Gorkić Taradi, za potpredsjednicu Martina Radiković, a za tajnika Goran Radiković.

Josip Petrlić Pjer, književnik iz Križevaca, u suradnji s udrugom Mlada pera ugostio je u listopadu učenike OŠ Gornji Mihaljevec, škole koja je najaktivnija na literarnim natječajima udruge Mlada pera. Želja je da ovakvi susreti – posjeti Sobi Priča Lilipjer mladih literata Međimurja postanu tradicionalni s ciljem aktivnog poticanja kreativnosti pisanja kod djece, ali i da se potakne književna suradnja između dviju županija, Koprivničko-križevačke i Međimurske.

Udrugu Mlada pera uvijek se povezuje s dječjim literarnim radovima no ona u svom programu ima i poticanje na blogiranje osoba svih uzrasta te aktivno sudjelovanje u komentiranju društvenih, sportskih, kulturnih i socijalnih događanja.

Jedna od bitnih stavki koja povezuje sve uzraste je povrće. Zdravo povrće je važno u prehrani i djece i odraslih i nitko ne može osporiti da je važno i u prehrani mladih literata, mladih pera. Zato je udruga Mlada pera pripomogla u realizaciji knjige Vodič za uzgoj povrća Renata Obadića iz Male Subotice jer svježe, original i zdravo povrće, uvijek je bolje od kupovnog, kako kaže autor.

Iz Općine Mala Subotica stigao je i poziv udruzi Mlada pera da da preporuku odnosi iznese pozitivno svjedočenje da se Općina Mala Subotica proglasi Općinom – prijateljem djece što je sa zadovoljstvom i napravljeno i drago nam je što smo bili samo jedan sićušan djelić, ali ipak djelić koji je, barem se tako nadamo, pripomogao dobivanju statusa Općine – prijatelje djece!

Sve to zajedno daje dobar vjetar u leđa za plodonosan nastavak rada udruge!

Gorkić Taradi

Predsjednik udruge Mlada pera

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.