Screenshot: Stamford Mercury

U Engleskoj otkriven ogroman fosil “morskog zmaja”, lubanja mu teži jednu tonu

U engleskoj regiji Midlands otkriven je divovski prapovijesni “morski zmaj”, a radi se o jednom od najvećih nalaza u povijesti britanske paleontologije.

Ihtiosaur, star oko 180 milijuna godina, s kosturom dugim oko 10 metara i lubanjom teškom oko tonu najveći je i najcjelovitiji fosil te vrste ikada pronađen u Velikoj Britaniji. Pronašao ga je Joe Davis iz organizacije Leicestershire and Rutland Wildlife Trust tijekom rutinskog isušivanja otoka u veljači 2021.

Prve fosile ihtiosaura, koji su zbog vrlo velikih zubi i očiju dobili nadimak morski zmajevi, otkrila je početkom 19. stoljeća paleontologinja Mary Anning, piše The Guardian.

“U Britaniji su do sada pronađeni brojni fosili ihtiosaura, no ovo je najveći njihov kostur otkriven u Ujedinjenom Kraljevstvu. Radi se o otkriću bez presedana, jednom od najvećih u povijesti britanske paleontologije”, rekao je paleontolog Dean Lomax.

Ihtiosauri su bili morski gmazovi koji su se na Zemlji prvi put pojavili prije nekih 250 milijuna godina. Izumrli su prije 90 milijuna godina. Bili su različite veličine, dugi između 1 i 25 metara, a svojim su oblikom tijela nalikovali na dupine.

“Rijetko na nas padne odgovornost da prenesemo ovako važan, težak, ali i vrlo krhak fosil. To je odgovornost, ali ja volim izazove. Bila je to vrlo složena operacija“, rekao je paleontološki konzervator Nigel Larkin.

IZVOR: Index

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.