Ilustracija: Emily Pidgeon/TED

Grčka i Francuska ukinule zabranu darivanja krvi gay i bi muškarcima

Dvije članice Europske unije, Grčka i Francuska, ovoga su tjedna u potpunosti omogućile gay i bi muškarcima dobrovoljno darivanje krvi te tako stale na kraj stigmatizirajućim i homofobnim zakonskim ograničenjima i zabranama.

Grčki ministar zdravstva Thanos Plevris u ponedjeljak je potpisao uredbu kojom se gay i bi muškarcima omogućuje dobrovoljno darivanje krvi. Plevris je već na početku svog mandata od tamošnjeg Nacionalnog centra za transfuziju krvi zatražio reviziju postojećeg zakona o darivanju krvi koji nije u skladu sa suvremenim medicinskim podacima, naročito onih dijelova koji se tiču darivanja krvi homoseksualnih i biseksualnih muškaraca.

Doživotna zabrana darivanja krvi gay i bi muškarcima u Grčkoj dosad je bila nepromijenjena – i to od početka epidemije HIV-a/AIDS-a 1980-ih. Njome se zakonski zabranjivalo doniranje krvi svakom muškarcu koji je stupio u seksualni odnos s drugim muškarcem retrogradno od 1977.

Francuska postupno skraćivala vrijeme zabrane

Homoseksualnost tako više nije navedena kao jedan od razloga zbog kojeg se zabranjuje darivanje krvi. Usporedbe radi, neki od njih su intravenozno korištenje droga, alkoholiizam i seksualni rad.

Za razliku od Grčke koja je svoju homofobnu zabranu jednom odlukom okrenula za 180 stupnjeva, Francuska je imala ublažavajući proces u tri etape.

U ljeto 2016. doživotna zabrana darivanja krvi umanjena je na jednu godinu zabrane seksualnih odnosa između muškaraca. Nakon što se pokazalo da ta praksa ne donosi nove rizike za darovanu krv, u veljači 2020. zabrana se izjednačila sa zabranom za heteroseksualne darivatelje koji nisu imali više od jednog seksualnog partnera u prethodna četiri mjeseca.

Do kulminacije je došlo ove srijede kad je francusko Ministarstvo zdravstva donijelo odluku da će od 16. ožujka svim stanovnicima Francuske biti dopušteno dobrovoljno darivanje krvi bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Tako se homoseksualci više neće zakonski svrstavati u skupinu koja ne smije davati krv.

Veća potreba za krvlju uslijed pandemije koronavirusa

Mnoge zemlje uvele su zabranu darivanja krvi gay i bi muškarcima tijekom 1980-ih godina kad su slučajevi zaraze HIV-om počeli eksponencijalno rasti. Danas, pandemija koronavirusa i hospitalizacija velikog broja pacijenata u isto vrijeme vrši pritisak na zalihe krvi diljem svijeta, stoga je hvalevrijedno što države sve više (i brže) prepoznaju štetnu i diskriminirajuću praksu zabrane darivanja krvi gay i bi muškarcima.

Akademici, medicinski djelatnici i aktivisti diljem svijeta žustro se bore protiv doživotnih, godišnjih i mjesečnih zabrana. Svjesni su da su 40 godina od pojave epidemije HIV-a/AIDS-a medicina i društvo napredovali – od nerazumijevanja nove bolesti došli smo na korak do cjepiva protiv HIV-a, svaka donirana krv prolazi rigorozno testiranje, a broj novozaraženih osoba postepeno se smanjuje.

U Hrvatskoj, kako stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, još uvijek se trajno odbijaju muškarci koji su imali spolne odnose s drugim muškarcima, zaključuje CROL.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.