Ilustracija: Goran Radiković

Biraju se Najprefriganke i Najprefriganci Međimurja

U sklopu projekta Neje Međimurje tuliko malo kuliko sam jo veliki  biramo Najprefriganke i Najprefrigance Međimurja među učenicima osnovnih i srednjih škola, ali preko literarnog natječaja.

Njihov zadatak je da na veseli način napišu zašto su oni važni za Međimurje pa je samim time Međimurje važno za Hrvatsku pa i cijeli svijet. Za to u svom tekstu (poezija ili proza) moraju koristiti humor u obliku šale, ironije, sarkazma pa čak i preko cinizma.

Često se naša djeca pitaju što čine i kako čine, promišljaju o sebi i postavljaju si pitanja kakva su ona zapravo. Na taj način stvaraju sliku o sebi i to traje cijeli život, ali u periodu školovanja je to najintenzivnije. Zbog toga želimo da nam preko literarnog rada daju do znanja koliko su samopouzdani i samosvjesni, a zbog česte online nastave, nemogućnosti druženja i socijalizacije želimo ipak (p)okrenuti njihovo raspoloženje u vedre tonove.

Djeca su neprestano izložena međusobnom uspoređivanju od vrtića preko škola, raznim grupama slobodnih aktivnosti i primjećuju koje su im prednosti, a koje slabosti. Trebaju se prihvatiti onakvima kakvi jesu s ciljem razvijanja pozitivnih strana, ali i prihvaćanja svojih slabosti bez negativnog vrednovanja i gubljenja samopouzdanja i smanjivanja samosvijesti.

Dijete koje ima dobro razvijenu samosvijest manje je ranjivo, ima bolje odnose s drugom djecom i odraslima, sretnije je i uživa u životu. Razvijeno samopouzdanje kod djeteta, ne znači da dijete ima dobru sliku o sebi. Mi želimo da nam se djeca prikažu dobrom slikom i tako pojačaju svoju samosvijest.

Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu udruge Top generacija, a mogu biti na kajkavskom književnom jeziku, kajkavskom narječju ili hrvatskom jeziku.

Između svih autora bira se 10 najkreativnijih koji osvajaju titulu Najprefriganke ili Najprefriganca Međimurja što će svaki pobjednik dobiti ovjekovječeno na plaketi. Također svaka Najprefriganka i svaki Najprefriganec osvaja 100 kn novčane nagrade, sve pod sponzorstvom Eko Međimurja.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.