Vlakom od Čakovca do Zagreba za 68 minuta?

Predstavljena studija za projekt Lepoglavske spojnice – od Čakovca do Zagreba za 68 minuta

U varaždinskoj Županijskoj palači u četvrtak je održana prezentacija Projekta povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavske spojnice povodom završetka izrade studijske dokumentacije. Riječ je o projektu željezničkog povezivanja Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije sa Zagrebom, a procijenjena vrijednost radova je oko 4,4 milijarde kuna.

Prezentaciji projekta nazočili su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurević, načelnik sektora za željezničku  infrastrukturu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture  Milan Vuković, stručni suradnik za promet Međimurske županije Ivica Rus, glavni inženjer u Sektoru za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova HŽ Infrastrukture Marko Car i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Projekt sufinancira Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Kohezijskoga fonda u iznosu 85 posto sredstava, a ugovorena vrijednost Ugovora o izradi studijske dokumentacije i idejnih rješenja projekta iznosi 6,7 milijuna kuna.

Kako je rečeno prilikom prezentacije projekta, cilj je povezati srednju Europu sa Zagrebom najkraćim željezničkim putem te uspostaviti brz, učinkovit i ekološki prihvatljiv prijevoz. Projektom će se nastaviti modernizacija i elektrifikacija željezničkih pruga te poboljšati konkurentnost gospodarstva sjeverne Hrvatske.

Završetkom izrade studijske dokumentacije pripremljene su podloge za potrebne izmjene i dopune dokumenata prostornog uređenja, za izradu studije utjecaja na okoliš te daljnju projektnu dokumentaciju koja je preduvjet za buduću modernizaciju i izgradnju pruge.

Na temelju studije izvodljivosti odabrana je najpovoljnija trasa koja će sadržavati spajanje Čakovca i Krapine sa Zagrebom i produžetak spoja od Krapine do Hromca, preko Đurmanca prema slovenskoj granici. Analizom idejnih rješenja kao najpovoljnija varijanta odabrana je trasa duga 92 kilometra za projektiranu brzinu od 120 km/h. Time bi putovanje od Čakovca do Zagreba trajalo svega 68 minuta.

U odabranoj varijanti predviđeno je devet željezničkih kolodvora i 17 stajališta, a projektom je planirana izgradnja dvaju željezničkih tunela. Procijenjena vrijednost radova za realizaciju predviđenoga iznosi 4,426 milijardi kuna.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.