Tradicionalni blagoslov Gradske uprave Grada Preloga uz Priločki list i domjenak za medije

Jučerašnji dan u Prelogu obilježila su tri događaja mada bi netko pomislio da je drugi događaj vijest iz prvog događaja koji je medijski popraćen trećim događajem. Ako smo vas dovoljno zbunili, ajmo ispočetka 🙂

Kao i niz prošlih godina, sve ono što se (pozitivno) u prošlih godinu dana radilo i događalo u Gradu Prelogu te sve ono čime su se bavile udruge i institucije s područja Preloga, možete pronaći u novom Priločkom listu.

Na nekom od brojnih mjesta možete od jučer, 30. prosinca potražiti svoj broj Priločkog lista. Priločki list će pokušati, kao i svake godine, doći do svakog stanovnika svih naselja na području Preloga. Ukoliko niste iz Preloga, ili zbog aktualne situacije ne možete do Preloga, a rado bi prolistali Priločki list, javite se u Upravu Grada Preloga, na telefon 040/645-301 ili na mail info@prelog.hr te će list do vašeg kućnog praga stići poštom u najkraćem mogućem roku. Na istoj adresi i na isti način možete doći i do gradskog kalendara za 2022. godinu.

A vijest o tradicionalnom blagoslovu Gradske uprave Grada Preloga nije vijest iz Priločkog lista, barem ne ovogodišnjeg.

Tradicija blagoslova kuća i obitelji, ukorijenjena je u hrvatskom narodu, a blagoslov traje od blagdana Svetog Stjepana do Nedjelje krštenja Gospodinova, odnosno prve nedjelje nakon 6. siječnja.  U prostorima uprave Grada Preloga održan je tradicionalni blagoslov Župe sv. Jakoba.

Gradske prostore blagoslovili su osobno generalni vikar Varaždinske biskupije monsinjor Antun Perčić te župnik Župe sv. Jakoba Prelog Antun Hoblaj.

Kao uspomenu na blagoslov svećenik svakoj obitelji daje prepoznatljivu naljepnicu na kojoj se, uz slikoviti simbol ili sliku te godinu blagoslova, nalaze i tri slova: C + M + B. Prema jednom tumačenju ova tri slova (u ‘našoj’ verziji: G+M+B) označavaju imena triju kraljeva: Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara.

Ipak, ovo tumačenje nije jedino! Ova tri slova zapravo su akronim latinske blagoslovne rečenice: C = Christus, M = mansionem, B = benedicat, ili u prijevodu: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom!

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek također je priredio tradicionalni godišnji prijem za predstavnike medijskih kuća, naravno za one s kojima uspješno surađuje i to u dvostrukoj ulozi: kao gradonačelnik Preloga i PR služba HDZ-a. Uz zahvalu na suradnji i praćenju u prošloj godini, gradonačelnik Kolarek uputio je čestitke i zaželio prije svega zdravlje i uspješan rad i u Novoj 2022. godini.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.