Sredozemno more postaje područje kontrole emisija štetnih plinova u brodarstvu

Europska unija dogovorila se prošli tjedan sa svim sredozemnim zemljama da mediteranska regija, odnosno Sredozemno more postane kontrolno područje za mjerenja emisija sumpornih spojeva iz brodova. 

Drugim riječima, brodovima koji plove preko Sredozemlja, a koji koriste konvencionalna goriva, biti će dopuštena uporaba samo onih goriva koja u sebi sadrže iznimno malu količinu sumpora. Očekuje se da će takva praksa u konačnici poboljšati kvalitetu vode i zraka, a ujedno i zdravlje stanovništva Sredozemlja.

Sporazum je potpisan prošlog tjedna u turskoj Antaliji, gdje su potpisnice UN-ove Barcelonske konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalne regije Mediterana, usuglasile deklaraciju kojom podržavaju strategiju za postizanje zdravog, čistog, održivog i klimatski otpornog Sredozemnog mora za razdoblje  2022-2027, piše Offshore Energy.

S obzirom na veliku populaciju koja živi na njegovim obalama, Sredozemno more je posljednjih desetljeća pod velikim pritiskom – od onečišćenja obale otpadnim vodama, plastikom, pesticidima, podvodnom bukom do masovnog izlova ribe i utjecaja invazivnih vrsta, zbog čega spada među najzagađenija mora na svijetu.

Sredozemlje je kroz povijest uvijek bilo središte društvenog razvoja regije te glavna pomorska autocesta. Klimatske promjene, štetno ljudsko djelovanje i zagađenje dovelo je ovaj krhki ekosustav pred tešku i izazovnu budućnost, koja je bliže nego nam se čini.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.