Foto: Područje zaštićenog morskog rezervata/Twitter/Copernicus

Portugal stvara najveće zaštićeno morsko područje u Europi

Portugalska vlada amenovala je proširenje zaštićenog morskog područja oko otočja Selvagens, čime je ono postalo najveći strogo zaštićeni morski rezervat u Europi s površinom od 780 četvornih nautičkih milja. Time je skinuo s trona dosadašnji najveći morski rezervat u Europi, morski park Alonissos u Grčkoj, koji se prostire na oko 660 četvornih nautičkih milja.

Otočje Selvagens je mali arhipelag smješten na pola puta između Madeire i Kanarskih otoka te označava najjužniju točku Portugala kojom uprava autonomna vlada Madeire.

Područje Selvagensa smatra se vitalnom točkom za atlantsku migraciju riba i sisavaca, što je 2015. godine potvrdila i studija koju je proveo National Geographic u suradnji s Oceano Azulom i Waitt Foundation.

Foto: Selvagem Grande/Facebook/Madeira Islands

– Ključno je zaštititi migracijske koridore jer o njima ovisi morski život. Ovaj novoosnovani morski rezervat osigurat će da impresivna podvodna bioraznolikost arhipelaga Selvagens bude zaštićena i kao takva nastavi napredovati – istaknuo je Paul Rose, voditelj ekspedicije National Geographic Pristine Seas.

Portugal je jedna od 100 zemalja koje su se obvezale na program “30 puta 30”, odnosno sudjelovanje u zaštiti najmanje 30% oceana do 2030. godine.

Cilj ovog globalnog programa je smanjiti gubitak morske bioraznolikosti te povećati otpornost oceana na klimatske promjene.

IZVOR: Morski.hr

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.