MDS: Međimurje i dalje u prometnoj blokadi!

U četvrtak, 9. prosinca 2021. godine u Svečanoj dvorani Palače Varaždinske županije HŽ Infrastruktura održana je prezentaciju rezultata Projekta povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica.

Cilj projekta bio je utvrditi optimalno rješenje željezničkog povezivanja Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije s gradom Zagrebom. Utvrđivanjem najpovoljnije trase u sklopu ovoga projekta omogućuje se i bolje povezivanje srednje Europe sa Zagrebom najkraćim željezničkim putem te s prometnim koridorom RH2 i lukom Rijeka. U studijskoj dokumentaciji Lepoglavske spojnice izrađena su i analizirana idejna rješenja. Na temelju studije izvodljivosti odabrana je najpovoljnija varijanta trase, za koju je izrađena analiza troškova i koristi:• Čakovec – Varaždin – Cerje Tužno – Ivanec – Lepoglava – Peršaves – Bedekovčina – Zabok – Sveti Križ Začretje – Krapina, u duljini od 92 km, procijenjena vrijednost radova iznosi 4,426 milijardi kuna, a radovi bi trajali najmanje 10 godina.

Iz navedenog je vidljivo da ovaj projekt ne uključuje i obnovu, modernizaciju dijela postojeće pruge od Kotoribe do Zagreba, odnosno dionice od Varaždina do Bedekovčine – preko Novog Marofa, čime će Međimurje i Varaždin još najmanje 10 godina biti željeznicom prometno izolirani od Zagreba i ostalog dijela Hrvatske. Samo da podsjetimo da se danas od Kotoribe do Zagreba, što je udaljenost od 145 km, putuje 3 sata i 39 minuta.

Da od obnove tog dijela pruge neće biti ništa govore nam i riječi voditelja tog projekta Marka Cara, koji je posebno istaknuo da se prugu od Varaždina do Novog Marofa, preko Varaždin Brega (što je crna točka cjelokupne dionice do Zagreba) i dalje do Bedekovčine u dužini od 65 km, ne isplati obnavljati, što znači da će ona propasti do kraja.

Ali, istovremeno, državi se isplati započinjati jedan megalomanski projekt procijenjene vrijednosti od 4,426 milijardi kuna, koji, između ostalog, uključuje izgradnju 17 km nove pruge Bedekovčina – Lepoglava, sa izgradnjom dva tunela: jednokolosječni duljine 5166 m i dvokolosječni duljine 770 m i čiji čemo rok završetka, izgleda, mjeriti ne u godinama, već u desetlječima!

Predloženi projekt, Lepoglavska spojnica, nije najpovoljnija varijanta za povezivanje ovog dijela Hrvatske sa Zagrebom, kako to tvrde predlagači, jer bi obnova postojeće pruge od Varaždina do Bedekovčine, preko Novog Marofa, bila  puno jeftinija, a i gradnja  bila puno kraća, što bi  svakako bilo racionalno rješenje.

Prezentacijom ovog projekta pokazuje se da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i HŽ Infrastruktura nisu prihvatili Inicijativu o obnovi cijele dionice postojeće pruge Kotoriba-Čakovec-Varaždin-Novi Marof-Zagreb. Tu Inicijativu su na prijedlog Željka Pavlica (MDS), jednoglasno usvojile Skupštine Međimurske i Varaždinske županije,  podržali su je i gradonačelnica Grada Čakovca, gradonačelnik Varaždina i župan Krapinsko-zagorske županije, a saborska zastupnica Andrea Marić prezentirala ju je u Hrvatskom saboru i Ministarstvu, ali to očito nije imalo odjeka u Ministarstvu.

Na žalost, ovaj primjer nam pokazuje da Republika Hrvatska još nije država u kojoj se politika vodi u duhu dobrog i racionalnog gospodara, već sina razmetnoga.

Zbog toga MDS izražava nezadovoljstvo što u Projekt povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije središnje Hrvatske nije uvrštena obnova postojeće pruge od Varaždina do Bedekovćine, preko Novog Marofa, jer bi obnova te dionice u dužini od 65 km bila najjeftinija i najkraće bi trajala, a nama u Međimurju je i te kako stalo da se, što prije, prekine prometna blokada, pogotovo željeznička, prema Zagrebu, a time i ostalim dijelovima Hrvatske. MDS će i dalje nastaviti sa svojim aktivnostima koje idu ka ostvarenju tog cilja.

Predsjednik MDS-a:

Željko Pavlic

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.